Трети ден е ад на ГКПП-Кулата, колона от 3 км. посрещна главния комисар на ГД"Гранична полиция"

Трети ден е ад на ГКПП-Кулата, колона от 3 км. посрещна главния комисар на ГДГранична полиция

Три дни на ГКПП-Кулата е същински ад, колоните от автомобили и автобуси не секват,хиляди поеха към гръцките курорти, но мисията им се оказа истинско изпитание. В горещините колите прегряха, хората се изнервиха, деца пищяха. Някои нарочно поели в петъчния ден за Гърция, с надеждата да избегнат големите съботни опашки, но на практика се получи обратното. Колоните се проточиха до над 6 километра. В събота картинката беше същата, опашките не секнаха и през нощта, когато имаше и засилен обратен трафик на връщащи се от екскурзиите по схемата на море за ден.

 Граничните власти работиха на пълни обороти, всички трасета бяха отворени, но толкова си е капацитета на граничния пункт.

В неделя по обяд на пункта да види с очи обстановката дойде и  Главен комисар Светлан Кичиков, директор на ГД Гранична полиция.

Той завари колона от 3 километра и обясни,че трафика на автомобили спрямо същия период на миналата година се е увеличил с 25%. Трасетата на която се обработват автомобилите са три и според него на всяка кола обработката на документи отнева около 30 секунди.

Големият проблем, заради който се трупалата колона, според Кичиков били родителите,които пътуват с деца и не били направили копие на нотариалната декларация. При това положение граничния служител сам прави това, влиза в сградата, снима на ксерокс документа и го вписва. Всичко това отнема доста време и чакане. Само за тези три дни 436 такива копия са направени на декларациите за деца. Заради това и апелираха към родителите предварително да си подготвят документите, когато тръгват да минават границата.Само за едно денонощие през Кулата са преминали над 10 хиляди автомобили.

Работи се на облекчен режим на обработка на документите на европейските граждани, каза още комисар Кичиков.

Коментари към новината

Още новини от Общество