Яне Янев отново се развихри като борец срещу корупцията, сега пише срещу кмета на Сандански

Яне Янев отново се развихри като борец срещу корупцията, сега пише срещу кмета на Сандански

С наближаването на местните избори Яне Янев, който е общински съветник в Сандански, се развихри и започна отново да пуска сигнали до институциите. Този път обект на нападките му е кмета на Сандански Кирил Котев.

Лидерът на РЗС Яне Янев изпрати сигнал до Окръжния прокурор на Благоевград Христо Георгиев. Сигналът е за вандалска сеч на вековни дървета в Сандански.

Отрязани били над 100 защитени от закона чинари и явори с диаметър от половин до един метър и неизвестено количество по-млади дървета. Изрязани са преди няколко месеца, но дънерите още лежат край речното корито.

За деянието той обвинява кметът на община Сандански Кирил Котев, тъй като според него  изпращал Ивайло Паров, представящ се за лесничей на общината, да маркира трупите.

Янев настоява за незабавна намеса на компетентните институции.

Никакви нарушения, свързани с изсичане на държавен горски фонд и неправомерно използване на държавни терени не бяха констатирани при съвместна проверка на Изпълнителна агенция по горите и на Югозападното държавно предприятие към Министерството на земеделието, храните и горите, съобщават от Община Сандански.

Видно от получените документи, 7-членна комисия, включваща представители на няколко институции, са посетили на място три терена, описани в сигнала, входиран в Министерството на земеделието, храните и горите. Противно на изнесените в публичното пространство факти на никой от тях не са констатирани несъответствия.

 

При единият терен, е установено, че това е имот, който е изключителна държавна собственост и в който не се извършват никакви строителни действия, противно на твърденията в сигнала. Случайно или умишлено при публични отразявания на темата е насочвано вниманието към съседен имот, който е частен и който има всички изискуеми документи за извършване на строителни действия, които текат в момента. Същото е потвърдено и при проверка на място. Никакви нарушения не са констатирани и в цитирани имоти в местността „Чинар куши“, собственост на юридическо лице.

Община Сандански също се самосезира за проверка и сигнал за незаконно строителство в парка на град Сандански. На първо място е важно да се уточни, че посоченият имот не попада в границите на парка. Нещо, повече той дори няма обща граница с парковата площ, което е лесно проверимо както на място, така и по документи. Имотът е частен и разполага с всички документи, а разрешение за строителни дейности за него е изадено през 2014 г. – по време на управление на предходния градоначалник.

Всички твърдения за строителство в парка са спекулация – подобни действия биха били незаконни и именно общината, като институцията защитавала последователно границите на парка, първа би се сезирала.

Всички цитирани сигнали фактически касаят действия преди 2015 г. Най-вероятната причина, че в тях се замесва името на сегашния кмет на Община Сандански е поради фактът, че предстоят местни избори. Сегашното ръководство на общината се надява, че в хода на кампанията ще се обръща повече внимание на предложения за политики и концепции, а не на клевети.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Политика