Министерство на земеделието плаща 50 лв.за отстреляно прасе, 100 лева за вълк, заради африканската чума

Министерство на земеделието плаща 50 лв.за отстреляно прасе, 100 лева за вълк, заради африканската чума

В Пиринско няма Африканска чума по свинете, но въпреки това се взимат драстични извънредни мерки. Забрани вноса на месо от Македония и Сърбия.  

В Благоевград ЮЗДП проведе извънредно заседание с ръководителите на 40-те държавни горски и ловни стопанства,на което се очертаха мерки за противодействие на Африканската чума.

Срещата, свикана от директора на ЮЗДП Дамян Дамянов, е с цел създаването на организация за намаляване популацията на дивите свине, като вектори за разпространение на болеста, мерки за биосигурност при транспортиране, вземане на проби и съхранение на отстреляните диви свине и хищници.

Със заповед на земеделския министър Танева е определена цена за отстрел. За диво прасе се плаща 50 лева, цената за вълк е 100 лева, 10 лева е за лисица.

Решено е още във всички общини да бъдат направени площадки, така че при евентуална поява на зараза, животните да бъдат позиционирани и унищожени.

Предвижда се на граничните пунктове да се поставят вани с дезинфекционни разтвори. Горските стопанства пък трябва да организират и отстрел за намаляване на популацията на диви свине.

Предвидено е и ежедневно почистване на паркингите, местата за отдих и почивка на пътищата в региона.

 

Коментари към новината

Още новини от Бизнес