В община Симитли почетоха Свети Илия, кметът Апостолов навъртя километри, но уважи всички

В община Симитли почетоха Свети Илия, кметът Апостолов навъртя километри, но уважи всички

Във всички населени места на община Симитли хората почетоха Свети Илия, направиха курбани и се повеселиха. Кметът Апостол Апостолов не изневери на традицията си да не загърби никой и навъртя доста километри, за да уважи всички и да поздрави хората с празника.

Дори и малките селца се оживиха на празничния ден като село Брестово.

В параклиса, наречен на светеца в махала Поповска, запалиха свещ потомци. Традицията повелява в навечерието на Илинден край малкото параклисче да се отслужи тържествена литургия, като хората даряват агнета за курбан.

На Илинден идват не само малкото местни жители, но и много хора от селата в община Симитли, чиито корени са от Брестово.

Млади и стари се събраха под сенките по обед и хапнаха курбан за здраве.

Няколко казана вкусна храна бяха раздадени на всички присъстващи, които вдигнаха наздравици за празника. Заедно с местните празнува и общинският кмет Апостол Апостолов.

Илинден е празник на симитлийското село Градево. Отбелязаха го с голяма веселба. Жители, гости и приятели на най-дългото село се събраха на обща трапеза на поляната край църквата „Св. Илия”.

Още от обяд всички потомци на родове от Градево, живеещи в различни краища на България идваха, за да почетат храмовия празник със свещица за здраве и молитва за мир и благополучие. Вкусно приготвен курбан бяха раздадени на миряните за големия празник. През целия ден музика огласяваше Градево, а хората не спираха да се вият на поляната пред църквата „Св. Илия”.

Привечер място едва се намираше, а веселбата бе още по-голяма.

Кметът Апостол Апостолов, председателят на Общински съвет Симитли Владимир Христов, общински съветници и кметовете на населени места в община Симитли споделиха големия празник на село Градево.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество