Започна Лятната филмомания под звездите на Банско

Започна Лятната филмомания под звездите на Банско

„Днес, когато технологиите направиха света да изглежда твърде достъпен, съществува общност от хора, които сякаш имат свръх сила, изключителна смелост и дързост. Родени под щастлива звезда, те предизвикват себе си, оцеляват екстремно, достигайки до предели и върхове.
Щастлив съм, че и тази година филмовите разкази за тези хора и за техните преживявания могат да бъдат видяни тук, на площада в Банско.“ С тези думи кметът на Банско Георги Икономов откри Международния фестивал  на планинарския филм. Натали Петрова – организатор на фестивала каза, че изданието включва 12 филма от 11 държави и публиката в Банско има наистина огромната привилегия да ги гледа. Събитието тя посвети на Петър Атанасов – създател на фестивала, който от година е „горе над върховете на Пирин, но сърцето му винаги е туптяло за Банско”.

Филмите са между документално и игрално кино и са носители на множество международни награди. 
Организатори на събитието са Община Банско, Читалище „Никола Вапцаров“, Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“. 

В публиката беше седнал големият български алпинист Кирил Досков, които заедно с Николай Петков през 1984г изкачи Еверест, и който градоначалникът топло поздрави.
От 24 до 27 юли, всяка вечер от 21 часа, на площада в Банско, любителите на природата и екстремното могат да видят едни от най-зашеметяващите кадри за силата на човешкия дух.

 

 

 

Коментари към новината

Още новини от Любопитно