В Мелник изложиха мраморен саркофаг с тленните останки на деспод Алексий Слав

В Мелник изложиха мраморен саркофаг с тленните останки на деспод Алексий Слав

Нова експозиция в музея за история на Мелник се превърна в истинска атракция за туристи това лято. За първи път в нея е изложен мраморен саркофаг,в който са положени тленните останки на деспот Алексий Слав.Гробът на владетеля,който е от българската царска династия на Асеневци, е открит преди 7 години от археологическия екип на професор Виолета Нешева.

През юли 2012 година археолозите откриват четири гроба с тленните останки на двама мъже, жена и дете .Археологическите данни дават основания на учените да смятат, че те са на деспот Алексий Слав и неговото семейство. Мястото,където са открити погребенията, е край манастира „Света Богородица Пантанаса”.

Той е построен през 13 век и негов ктитор е деспот Слав.За изясняване хипотезата на археолозите е изпратен костен материал за изследване в лабораторията на американския университета в Станфорд.

  ДНК е взето ,но няма с какво да бъде сравнено ,но  от там потвърждават, че  става въпрос за мъж, жена и две деца. Мъжът е на възраст около 45 години , жената е 15-тина години по-млада ,което потвърждава хипотезата ,че би могло да е деспот Слав.

Част от откритите тленни останки вече са поставени в мраморен саркофаг. Върху капака е поставен паметен надпис. Освен името на деспот Алексий Слав е изписано и фамилното име на втората му жена Петралифина която е роднина на Теодор Комнин, владетел на Епирското деспотство по това време.

На саркофага е поставено и изображение на двуглав орел.Той е копие на средновековен паметник открит в Мелник. Тази експозиция на практика разказва една непозната за масовия турист история на града.

Коментари към новината

Още новини от Любопитно