Хиляди меломани дойдоха на откриването на джаз фестивала в Банско

Хиляди меломани дойдоха на откриването на джаз фестивала в Банско

Джаз фестивалът в Банско е открит и за 22-ра година събра хиляди меломани на площада в курортния град.

Благодаря на организаторите, на всички изпълнители, на гостите, които ще се насладят на музиката и духа на фестивала през предстоящите вечери.
Добре дошли и искрено вярвам, че ще се чувствате уютно.
Радвам се, че заедно успяваме да държим Банско - един на пръв поглед малък планински курорт, на световната карта на джаз събитията и знам, че ще продължим да го правим и занапред.
Тази година и времето е с нас. Прекарайте слънчевите дни в планината, а прохладните вечери на площада и ви гарантирам, че плажът няма да ви липсва
, с тези думи кметът на Банско Георги Икономов даде старт на поредното издание.

Джазът е живот. Джазът е свобода. Джазът е вдишване и прегръдка. Джазът говори на езика на всички народи по целия свят. Това пък бяха ключовите думи на изпълнителите,които дойдоха за среща със своите почитатели.

Организаторът и създател на фестивала Др. Емил Илиев поздрави присъстващите, които се стекоха на площада и заедно с кмета откриха първата вечер. Георги Икономов каза, че общината винаги ще подкрепя този мащабен форум и пожела на участниците и публиката пет незабравими летни джаз дни.

 

До края на 22-то издание на фестивала, следобедите в планинското  градче ще бъдат разнообразявани с демонстрации на занаяти и изложби.

 

Пред Посетителския-информационен център в града има автентична „ковашка работилница” , там на живо гостите могат да видят как от желязото се ваят изящни форми. . В духовното пространство на Банско

 изтъкнати художници откриват  своите изложби.

 Красиви баби пък показват как се преде, тъче и бродира.

 като предене, изработка на сувенири от тъкани и тъкане на „разбой”.

И докато бабите тъкат и плетат шушони, майстори правят демонстрация на дърворезба на фона на музикалните изпълнения на фолклорна група при Читалище „Светлина”-с. Кремен.

Освен джаз туристите през деня ще могат да чуят и традиционен местен фолклор от извора, могат да видят чудните възрожденски къщи, валявицата където старите баби са прали килимите и чеизите си, а в механите да оитат гозби, които само в Банско ги има.

А в първата вечер изпълненията на Камелия Тодорова и Васил Петров разтопиха сърцата и накараха меломаните да си спомнят защо джаза е музиката на свободата и духа.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Любопитно