Африканска чума в Кресна, 135 прасета трябва да се изколят доброволно, ако не ги убиват с ток

Африканска чума в Кресна, 135 прасета трябва да се изколят доброволно, ако не ги убиват с ток

Стопаните на 135 прасета в гр. Кресна трябва незабавно да започнат да ги колят, след като бе открита  африканска чума в намереното  умряло прасе в р. Струма. Това решение бе взето на  заседание на епизоотичната комисия в Благоевград .

Властите призовавха и  собствениците на свине в 11 села в общината, които са в 10-километровата зона на гр. Кресна също доброволно да заколят прасетата си.

Ако това не се случи до неделя вечерта, в понеделник ОДБХ започва принудително избиване на животните с ток. А труповете ще бъдат загробвани в района на Стара Кресна където е определено мястото за ров.

Преди два дни в река Струма в района на град Кресна бе открит труп на умряло прасе. Взети бяха проби от животното , резултатите са положителни за африканска чума и са потвърдени и от Националната референтна лаборатория , съобщиха днес от ОДБХ. Полицията веднага започна разследване от къде и как е попаднало животното в реката. Следите са ги отвели до задния двор на Роза Десподова. В стопанството си тя е гледала три прасета, едно от които е умряло. Тя отрича да е хвърлила прасето в реката, но полицията и местните хора са убедени, че от нея е тръгнала заразата. Десподова работи в крайпътно заведение в Кресна, разположено около главния път Е-79. Там на денонощие преминават и спират за храна и отдих десетки тираджии от Румъния и туристически автобуси. Затова и ветеринарите предполагат, че прасетата са хранени с обелки и остатъци от храната изхвърлена от туристите или тираджиите.

На заседанието бе обяснено ,че стопаните ще получат по 300 лева обезщетение.

В Пиринско няма големи свинекомплекси. Общият брой на прасетата в областта са 5 хиляди, от които 2500 се отглеждат в заден двор. В района на Кресна няма големи ферми. Въпреки това зам.кметът на Кресна Валентин Стоичков обясни на заседанието,че трудно ще убедят хората сами да си заколят прасетата. Но се надява,че хората ще прояват  разбиране и след като им кажат, че ще има обзещетение ще пристъпят към доброволно клане. Така ще запазят месото.

   

Коментари към новината

Още новини от Общество