Село Баня посреща над 2 хиляди гости

Село Баня посреща над 2 хиляди гости

Село Баня, община Разлог, посреща повече от 2000 гости за четвъртото издание на фестивала „Свири ми се, пее ми се, оро ми се игра”, който ще се проведе днес. Сцената по традиция ще бъде пред старата римска баня в населеното място.  Началото е в 17:00 днес.

Отново изпълнители от цяла България ще покажат таланта си, ще радват с носии и шевици. 

Новост във фестивала е, че гостите и жителите на селото вадят старите носии от раклите на баба и ги обличат, за да покажат красотата на българските дрехи от миналото. 

„Наши жители ще покажат тънкостите на някои стари занаяти на туристите. Гостите ще видят как нашите предци са варили сапун. Занаятчии ще майсторят различни сувенири, жени ще плетат шушони, терлици”, сподели кметът на Баня – Мария Юрганчева. 

Възрастни жени ще показват на туристи и гости как да точат юфка, ще направят кулинарна изложба на баненски ястия, всеки гост ще може да опита от известните им баници – с булгур, с ориз. 

В съботния ден ще има много емоции и за любителите на канадската борба. Край минералния плаж в селото ще се проведе атрактивна надпревара по този силов спорт. 

Битките ще са в четири категории – юноши до 18 години, девойки до 18 години, жени и мъже. 

Мъжете пък ще се състезават според тежестта си в три групи – до 75 килограма, до 85 килограма и над 85 килограма.

Коментари към новината

Още новини от Любопитно