Рибата в яз.Пчелина измряла заради топла вода и липса на кислирод

Рибата в яз.Пчелина измряла заради топла вода и липса на кислирод

Рибата в яз.Пчелина е измряла заради топла вода и малко кислород, това  съобщи на  брифинг в Благоевград директорът на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ - инж. Радослав Георгиев.

 „От събраната информация по случая, включваща  данни от проверката на място и резултатите от експресните полеви изследвания в деня на получаване на сигнала – 07.09.2019 г., анализи на протоколи от мониторинг за обекти с издадени разрешителни по реда на Закона за водите и ЗООС, данните от ежемесечни изследвания на над 60 показатели в рамките на Програмата за собствен мониторинг на БДЗБР, за момента най-вероятната причина е високата температура на водата, ниското съдържание на кислород във язовира и пика на цъфтеж на фитопланктона, комбинирано с притока на води, съдържащи вещества постъпили от канализационните колектори и обекти с издадени разрешителни за заустване на отпадъчни води”, обясни Георгиев. 

Стана ясно, че яз. „Пчелина“ е зарибен от неправителствени организации, без съгласуване на количеството и вида на зарибителния материал с ИАРА, РИОСВ и БДЗБР. Възможно е в язовира да се внесени и видове, които не са подходящи за екосистемата в язовира. Инж. Георгиев допълни още, че язовира може и да е презарибен, което е довело до изчерпване на кислорода.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Общество