Бум на строителство на кооперации и офис-сгради, има ли строителен балон?!

Бум на строителство на кооперации и офис-сгради, има ли строителен балон?!

През второто тримесечие на 2019 г. общинските администрации на територията на област Благоевград са издали разрешителни за строеж на 95 жилищни сгради със 121 жилища, на 3 административни сгради/ офиси  и на 82 други сгради, съобщава  Националния статистически институт.

Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради нарастват с 33.8%, жилищата в тях - с 4.3% и съответната им РЗП е повече с 12.7%.

Това на практика е истински бум на строителството.

През второто тримесечие на 2019 г. в област Благоевград е започнал строежът на 50 жилищни сгради с 97 жилища в тях и на 38 други сгради.

Спрямо предходното тримесечие броят на започнатите жилищни сгради нараства с 42.9%, докато жилищата в тях .

Според анализатори  данните означават, че бизнеса предпочита да инвестира пари в недвижими имоти,отколкото да ги държи в банки. И цените на жилища в района държат високи стойности и не падат.  От 250 до 500 евро върви  квадратния метър. Любюпитно е,че и жилищата втора ръка се търгуват на високи цени, почти близки до тези на новите апартаменти. Най-търсени остават парцелите в селищата около Благоевград или стари къщи с дворове, които след закупуване се реновират.  Брокерите пък отчитат спад в наемите на офиси, тъй като предлагането е по-голямо от търсенето. До 100 лева на офис е паднала цената в Благоевград за добри локации. Според наблюдатели в момента отново има строителен балон, който не е ясно кога ще се спука и ще доведе до криза в бранша.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Бизнес