Адрес Сатовча: Отворено писмо до премиера на Другата България

Адрес Сатовча:  Отворено писмо до премиера на Другата България

Отворено писмо

(продължение)

До Министър председателя на Република България (на другата България)

От мен: Калоян Шишков – учител (пенсиониран, но Учител-24 часа в денонощието, седем дни от седмицата), гражданин (макар, че съм от село) на България, представител на „лошия човешки материал”

Уточнение: Вече обществена тайна е, че си имаме две Българии-едната на богатите, политиците, олигархията и другата на „лошия човешки материал”. Предишното писмо го бях адресирал до Премиера на тази България на „лошия човешки материал”, сега пиша отново до Премиера на другата България (Вие, г-н Борисов, сте министър председател и на двете Българии). Дано този път наистина съветниците го „прочетат” и Ви предадат съдържанието.

Основания за писмото: Не получен отговор на предишното мое писмо (Виж. Отворено писмо до Премиера Бойко Борисов). Писмото на 02.09.19 г. беше качено на Фейсбук страницата на г-н Борисов от мен (фен на страницата), публикувано е във вестник Топ Преса, в-к Струма, сайта Пирин нюз, широко отразено в социалните мрежи от мои читатели и последователи от цялата страна, дори и в чужбина. На 03.09. писмото с обратна разписка беше получено в Министерски съвет, така че както се казва, извадката е „представителна”.

Отзиви за писмото: една огромна част от гражданите /повече от 70-80% / одобряват, мислят и разсъждават като споделеното в писмото. Разбира се, получих и „ласкави” определения – „мръсен комунист”, „простак”, „блисколизец”, „пълен боклук”, „изрод” и т.н. Някои от читателите споделят, че това са „глупости”, че писмото няма кой да го прочете, още повече да вземе мерки, излишно храня илюзии, че няма никакъв смисъл и т.н.

Защо сега отново пиша? Защото ми идва отвътре, като съм казал “А”, ще продължа напред.

Има ли смисъл от такива писма? Има! Смисълът се променя, но никога не престава да съществува. Още преди 10.10.1989 г. писателят Константин Павлов написа: ”Макар и никой да не те чува, точната дума трябва да бъде изречена. Ще бъдеш чут! И ще ти бъде отмъстено!”

Вмествам ли се г-н Борисов в тази категория хора, на които трябва да бъде отмъстено, само защото са „дръзнали” да кажат на висок глас какво мислят!?

Преди известно време Вие, г-н Борисов, казахте (по повод намерението да се вдигне цената на тока) ”Ще ги гоня до дупка всички идиоти”.

Е, какво, прогонихте ли идиотите, г-н Премиер?

Пътувах с един от моите внуци за Гоце Делчев и в един момент „уцелих” дупка на асфалта. Реагирах бурно с израза „мръсни гадове”. Внукът попита: „Дядо, кои са гадовете?”. Отговорих: „Тези, които трябва да строят качествено и да отстраняват дупките, затова плащаме данъци.“

Не Ви ли прави впечатление, г-н Борисов, че всички станахме „лош човешки материал”, „идиоти”, „простаци”, „мръсни комунисти”? Омразата, противопоставянето, отрицанието са на мода, както афиширането на парите и властта, антикомунистическа и антируска истерия набира скорост, застрашително. Омразата те прави силен. И това се насърчава!

Питам се дали писмото е прочетено от Премиера Борисов? По всяка вероятност не е прочетено. Но при всички случаи е четено от неговите съветници (които Ви представят г-н Борисов, нещата от един друг, измислен, нереален свят, като Ви заблуждават и Вие естествено говорите ли, говорите за благоденствие, за висок жизнен стандарт в България, за което чужденците ни потупват по рамото и ни поздравяват за постигнатите успехи).

Въпросът е как е четено писмото?

Според руския писател и драматург Княжин има най-малко три начина на четене:

  • Четеш и не разбираш
  • Четеш и разбираш
  • Четеш и разбираш написаното и между редовете. Всяко изказване, допълва испанският философ Ортега и Гасет, е с недостиг (не казва всичко и с излишък). В писмото според мен, г-н Борисов, има много послания. Важни! Значими! Успели сме да оцелеем повече от 1340 години, но сме на път да загубим всичко! Не само сме паднали на дъното, но продължаваме да дълбаем. Какво още търсим? Вече не става въпрос за начина ни на живот, за жизненото ни оцеляване, а за нашата съдба като българи, като държава, като една от най-древните нации. Всичко това е поставено на карта!

Предлагам Ви, г-н Министър председателю, да направите два експеримента:

  • Възложете независимо изследване, международно (не от нашите платени социолози, анализатори), ще видите, какво то ще Ви каже.
  • Кажете нещо хубаво, примерно за Корнелия Нинова – председателя на БСП и ще видите хората около вас как веднага ще продължат в същия тон, да се съгласяват с Вас.

После, нали всяка сутрин на бюрото Ви заварвате квалифицирана информация от специалните служби за случващото се в страната. И те ли не Ви казват истинското положение? Такава информация получават и Президента, и Председателя на Народното събрание?

И за да не бъда голословен, ще приведа няколко примера, които илюстрират констатациите и изводите в първото писмо:

„Представителната демокрация в България не е представителна и политическата класа мисли най-вече за своите интереси.“ – виж. „10 причини политическата класа да не реагира…” и „Едно е да искаш, друго е да можеш…”

„Съдебната система е неефективна и корумпирана“ – виж „Престъпният оптимист обявен за общодържавно издирване”

„Неефективна администрация” – след като не ми отговарят на писмото.

Законодателството обслужва богатите, политиците – преди една седмица получих писмо от фонд „Земеделие”, с което ме уведомяват, че трябва да възстановя половината от приведената ми сума за земеделски земи, защото през последните две години не съм подал Заявление (не подадох заради бюрократичното безхаберие и в знак на протест от бездушната бюрокрация). В същото време се знае, че повече от 87% от европейската субсидия се разпределя на 3% от зърнопроизводителите в България, това ли е справедливостта? Или и това не знаете (или не Ви казват), г-н Премиер?

Вие, г-н Премиер, знаете ли какво означава за един обикновен гражданин да си извади разрешително, напр. за търговски обект, къща, рибарник, кравеферма? Бюрокрация, корупция, безхаберие, бездушие! Така няма да намалите молителите пред гишетата за обслужване на граждани!

Последни изследвания: 70% от българите живеят в стрес, две трети от българите ще обеднеят жестоко. Ще се потвърдят прогнозите на прочутото радио Ереван на въпроса: „Кога българите ще живеем по-добре”? радиото отговорило „че вече сме живели хубаво”.

Вие, г-н Премиер, непрекъснато твърдите, че Тройната коалиция и Станишев са приели плоския, заробващ данък, а Вие защо вече 10 години не го махате?

Можете ли да посочите един от националните приоритети, по който да е било търсено широко обществено обсъждане, да е попитан Народа, за да се произнесе?

Самият аз, а и не само, си даваме сметка какъв огромен натиск Ви оказват отвън. Вие няма как да не се съобразявате, но въпреки това всеки човек има достойнство, осъзнава положителните си качества (при Вас  дължимо национално достойнство) и ги отстоява. Вижте как се държат Орбан, Путин, Ердоган. Нали си давате сметка, че и на тях се оказва натиск?

Заслужава ли си да бъдете толкова верен и предан на Брюксел и Страсбург, на „Европейските ценности” (виж „Евроатлантическите  ценности – начин на употреба“), на нашия „цивилизован” избор, при положение че Европейският съюз, който беше символ на демокрацията и благоденствието, на справедливостта (така преподавах на моите ученици), днес не прави почти нищо, за да живеем по-добре като членове на  Общия европейски дом?

Позволявам си, вече съвсем накрая на писмото ми, още нещо от древността:

Великият китайски мъдрец Конфуций казвал, че на владетелите, на старшите по власт, можеш да им противоречиш, но трябва да им казваш истината. Вашите съветници как постъпват, г-н Борисов? А те носят ли историческото съзнание, че са отговорни за Вашите решения?

И съвсем накрая:

Древен цар събрал мъдреците и им наредил „Искам да измислите израз, който да е валиден за всичко, навсякъде и по всяко време”. След известно време отговорът на мъдреците бил изразът „И това ще мине”!

И това ще мине, г-н Борисов!

По-друг начин казано, г-н Министър председателю, природата не търпи бездействие, всичко днес е непостоянно, преходно, относително. Най-сигурното нещо е ПРОМЯНАТА!

Желая Ви успех и късмет, г-н Борисов!

С уважение: Ваш, самоуволнил се (за сега) контрер Калоян Шишков

15.09.2019 г.

Сатовча

Коментари към новината

Още новини от Общество