Емил Илиев: Фестивалът “Малешево пее и танцува“ стана посланик на приятелството

Емил Илиев: Фестивалът  Малешево пее и танцува  стана посланик на приятелството

Уникалният фестивал „Малешево пее и танцува“ за 16-та поредна година събра хиляди певци и танцьори, чуждестранни делегации на площада в село Микрево.

Кметът на община Струмяни  Емил Илиев,който сега е кандидат за кмет за пореден мандат, отправи приветствие към всички гости.

„За мен е чест да бъда част от организацията на такъв мащабен фестивал, за който всяка година, групи от цял свят пропътуват хиляди километри, за да представят красотата и уникалността на фолклора по време на трите фестивални дни на „Малешево пее и танцува“. Не случайно това е фестивал получавал отличия през годините за своя дългогодишен принос в развитието и популяризирането на фолклорното изкуство и съхраняване на нематериално културното наследство на България. Песните, танците и обичайте, които са неизменна част от фестивала успяват да предадат по-най-красивия и истински начин общите цели на всички ни, а именно да съхраним, разпространим и предадем на идните поколения прекрасния фолклор. Малешево се превърна във форум на вечното, неподправено и истинското изкуство, наречено фолклор. То е и мост на приятелството, преодоляло границите с песен и танц, с партньорство и професионализъм доказало, че многообразието на фолклора на различните, силата на добротата и мира са мисия възможна в динамиката в съвременния глобален свят, каза в приветствието си Емил Илиев.

Тази година гостите бяха много и дойдоха отдалеч, за да видят чудото наречено „Малешево пее и танцува“ за което само чували. В Микрево бяха  г-жа Ан-Мари Фенех Мускат Адами - кмет на община Нашар – Република Малта,г-н Павел Ковнацки – Кмет на община Велишиев, Република Полша,г-н Звонко Пекевски – кмет на община Берово – Репубика Северна Македония,г-н Благой Илиев – кмет на община Конче, Република Северна Македония,г-н Юсуф Атак – зам. Кмет на община Кушадасъ, Република Турция,г-н Гюрол Турхан – общински съветник в община Кушадасъ, Република Турция
г-жа Елека Кука – общински съветник в община Агия, Република Турция.

На фестивала дойде и Неврокопският митрополит Серафим.

На фестивалната сцена всяка една от гостуващите международни и български групи бе посрещната от самодейци от община Струмяни облечени в народни носии, които ги посрещнаха с вкусна традиционна българска питка и българска роза.
Ансамбли от Република България, Република Полша, Република Молдова, Република Сърбия, Република Румъния и Република Грузия поздравиха всички жители и гости на село Микрево споделяйки с тях част от фолклорното богатство на своите народи, съхранили през годините и запазили и до днес.
Невероятна жарава от багри, ритъм, звук и светлина озориха сцената на „Малешево пее и танцува“ и показаха, че танцът е усещане, което не можеш да опишеш с думи, а в същото време говори толкова много. Кара те да бъдеш щастлив, да се чувстваш „жив“, да обичаш традициите и „магията“ наречена фолклор!

 

Коментари към новината

Още новини от Общество