Масовото купуване на гласове роди шарен общински съвет в Благоевград

Масовото купуване на гласове роди  шарен общински съвет в Благоевград

Масово се купуваха гласове за общински съветници на местния вот в Благоевград. Разбира се органите на реда  не заловиха нито един, но търговията с пълна сила вървеше по улици и кафенета в града и няма някой, който да не е офериран.  За разлика от други избори, този път не можем да обвиним ромите за продажни, напротив, най-много се изтъргуваха гласовете на българи. Цената почваше от 30 лева и стигаше до 60 лева. 

Рекорд  имаше и в броя на мераклиите, над 600, които се кандидатираха за съветници и решиха,че да си съветник е проста работа  и няма нужда да си образован и почтен.

Прости и неуки хора, криминални типове, амбициозни съпруги, любовници, неморални и всякакви изобилстваха в листите.

И точно  те извадиха торби с пари и раздаваха смело с мечтата да са управници. Е някои успяха, други не. Те ще станат  разпознаваеми   много бързо след като заработи общинския съвет. Но какво от това.

Кризата е повсеместна и по партиите, защото  липсваха изявените личности и авторитети в града. Добрите учители, лекари, хората примери.

И така резултата доведе до един супер шарен и невероятен общински съвет. Той се формира от  

14 партии и коалиции,които  успяха да прескочат прага от 810 гласа за едно място.

Новият Общински съвет на Благоевград ще има 41 съветника, повече от предишния.

Ето как се разпределят местата според процента гласували:

 

ГЕРБ- 6 места - 12,40

%

 

БСП- 5 места - 10,97%

Местна коалиция ЕНП-5 места - 11,30%

Партия на зелените и ПП Воля-4 места -7,51%

ЗС Ал.Стамболийски- 4 места -9,16%

ДПС-           3 места - 5,76%

АБВ-      2 места -3,73%

Демократична България-2 места - 4,61

МИР-2 места -4,60

Глас народен- 2 места - 3,13

БЗНС- 2 места - 3,81

Обединена социалдемокрация- 1 място- 2,70

ССД-1 място -2,76

ВМРО-2 места -4,45

 

Ето и имената на новите съветници,които ще решават съдбините на Благоевград

 

ГЕРБ вкарва 6-има съветници: Атанас Камбитов, Кирил Илиев, Ивайло Златанов, Евгени Бибов, Йосиф Кочев и Красимир Роячки.

 ЕНП ще е с 5-има представители – бившите съветници Радослав Тасков, Владимир Таковски, Гергана Муртова и Славина Гелишева, както и Анна Мазурска, която с преференции бе изтласкана от 10-ото място на пета позиция.

Съветниците на БСП ще са 5-има: общинският лидер Любен Милев, острието на червените Гергана Янчева, Мария Стойнева и влезлите с преференции Иван Станчев и последният в листата Бисер Стойчев.

ЗС “Ал. Стамболийски” ще е с 4-ма – досегашните съветници Васко Миладинов, Георги Корчев и Рашко Динков и влизащата с преференции в ОбС бизнесдама Валя Шаркова, която беше 7-а в листата. Самият Димитър Урдев, който беше водач на листата, остава извън местния парламент.

“Партия на зелените – /Воля/” е с 4-ма – Андон Тодоров, Соня Ставрева, досегашният съветник Цветозар Балабанов и Лилия Мечева. Хората на ДПС в ОбС – Благоевград ще са Мехмед Вакльов, Ивайло Червилов и Исмет Узунов.

 От МИР ще са Албина Анева и бившият шеф на “Ораново” Валери Манов, който получи 40 преференции повече от втората в листата – върлата опозиционерка на ГЕРБ Злата Ризова, премести се от трета позиция и остави Ризова извън новия местен парламент.
“Демократична България-обединение” ще е с двама представители – водача на листата Калоян Ханджийски и новото лице за местната власт – бизнесмена Мирослав Чолев.
ВМРО вкарва 2-ма съветници – Иван Ризов и Мария Гошева. Медицинската сестра получи 227 преференции и отвя лидера на червено-черните в Благоевград Станимир Радулов, който беше втори в листата.
БЗНС ще има 2-ма представители – съпругата на журналиста Иван Хамбарджийски – Любомира, и влизащия с преференции племенник на кмета на Падеш Благовес Стоицов.
Преференциите изхвърлиха от новия ОбС водача на листата на АБВ Владимир Елезов. Партията на експрезидента Георги Първанов иначе вкарва двама съветници – досегашния Кирил Ваклинов и психиатъра д-р Павлин Янкулски.

 

 

 

Коментари към новината

Още новини от Политика