Окръжна прокуратура-Благоевград се задейства след разпореждане на Цацаров за НПО на ОМО"Илинден"

Окръжна прокуратура-Благоевград се задейства след разпореждане на Цацаров за НПО на ОМОИлинден

Окръжна прокуратура – Благоевград  депозира днес до Окръжния съд искова молба  за прекратяване  дейността на сдружението  „Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права“. Основание за това прокуратурата е открила след извършване на проверка. Заключението на прокурорите, че  дейността на сдружението противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави.

 Целите на сдружението са политически, а средствата за тяхното постигане недвусмислено сочат, че учредителите приемат, не само съществуването на македонско етническо малцинство в България /каквото не съществува, предвид решение № 1 от 29.02.2000 г. на КС на РБ по конст.д. № 3/1999 г./, но и че правата и свободите на това малцинство са накърнени, поради което се налага тяхната защита. Дейността на това сдружение е насочена срещу единството на нацията, поради което то съществува в нарушение на чл.44 ал.2 от Конституцията на Р България.

Сдружението издава от години в Благоевград вестник „Народна воля“, имат и сайт. В тези издания те непрекъснато ругаят българската държава и защитават идеята,че населението в Благоевградска област е македонско, а властта го малтретира и не му дава възможност свободно да се самоопредели.

На база на проучванията на тези статии, прокуратурата поиска прекратяване дейността на Сдружението, което на практика е продължение на забранената организация у нас ОМО „Илинден“.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество