Освободените петима полицаи: Да лежиш невинен в затвора, нечовешко е!-СНИМКИ

Освободените петима полицаи: Да лежиш невинен в затвора, нечовешко е!-СНИМКИ

„Да лежиш невинен в затвора е нечовешко,този период за нас бе доста мъчителен.“ Това заявиха петимата полицаи осъдени по делото „Чората“, минути след като бяха освободени от Бобовдолския затвор след лавината от емоции, сълзи и прегръдки, с които ги посрещнаха най-близките им хора.

От април Мирослав Писов, Борис Механджийски, Иво Иванов, Георги Калинков и Янко Граховски до 16 декември лежаха  в затвора в Бобов дол като осъдени за убийството на Ангел Димитров-Чората.

След 14-годишна съдебна сага, на 19 април ВКС излезе с окончателно решение, с което осъди петимата служители на реда на по 7 г. затвор. Дни преди Великден те си събраха багажа и доброволно се явиха в затвора в Бобов дол. След това внесоха искане до ВКС за възобновяване на делото по т. нар. извънреден способ.

Същото искане направи и главният прокурор Сотир Цацаров. Той настоя за връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на касационния съд, като счита, че съдебният акт е постановен при съществени нарушения на закона и процесуалните правила, а наложените наказания са явно несправедливи.

Петимата полицаи участваха в акция „Респект“ през 2005 година и по заповед трябваше да арестуват криминално проявения Ангел Димитров-Чората. При акцията обаче Чората умира. Правят се десетки експертизи, седморна казва,че Чората е умрял от позиционна асфикция, а полицаите са обвинени с причиняване на смърт по непредпазливост.

 "Половин година чакаме решение дали да се възобнови делото. Категорични сме, че сме осъдени без никакви доказателства и се надяваме на един честен съдебен процес, където да се вземат предвид всички съдебно-медицински експертизи, които показват, че нямаме никаква вина за смъртта на Ангел Димитров. Ужасно е да си в затвора невинен и да чакаш решение", коментира Мирослав Писов. 

Сега ни предстои още една сериозна битка, казват петимата освободени полицаи.И заявяват,че вярват в правосъдната ни система.

Иначе в затвора са работели и чели много. Признават,че там не е санаториум и е голямо изпитание за психиката. На излизане останалите затворници ги изпратили с прегръдки и победоносни възгласи.

 в.Труд

Коментари към новината

Още новини от Право и ред