МЕТРО стартира проект за „зелени“ магазини в България

МЕТРО стартира проект за  зелени  магазини в България

МЕТРО България стартира проект за енергийно „зелени“ магазини в България с официалното откриване на последно поколение покривна фотоволтаична система на търговския си обект в гр. Благоевград.

 „За една година тази системата ще спести близо 403 тона вредни емисии, а за целия си жизнен цикъл близо 12 100 тона.“, каза г-н Атила Йенисен, Главен изпълнителен директор на МЕТРО при откриване на фотоволтаичната инсталация. „В допълнение на първият проект в гр. Благоевград, подобни системи ще бъдат инсталирани на още поне два наши търговски обекта на веригата METRO –  в Плевен и Велико Търново.“, каза г-н Йенисен и подчерта, че МЕТРО е отговорна компания, която наред с грижа за клиенти и служители, следва отговорна политика за устойчиво развитие, като един от ангажиментите й е да налага използването на повече възобновяема енергия в операциите си.

Фотоволтаичната система е комплексна технологична иновация, специално проектирана за покривни констуркции, при които допълнителното натоварване е изключително ограничено. Системата е с инсталирана мощност от 423 kWp, което позволява значителен процент от енергийните нужди на обекта да бъдат покривани. Фотоволтаична система замества електроенергията от мрежата в периода на пиковото потребление когато цената й на свободния пазар е най-висока.

Фотоволтаичната система от този тип разчита на силна дигитална интеграция и в допълнение на генериращата мощност разполага и със система за енергиен мениджмънт, която позволява мониторинг и контрол в реално време на потреблението и производството на електроенергия. Инсталация е проектирана и изградена така, че да използва оптимално наличната покривна площ. Същевременно тя натоварва минимално покривната настилка, използвайки последно поколение иновативна конструкция. Инсталацията позволява максимално заместване на електроенергията от мрежата с чиста енергия. Соларпро Холдинг е компанията, която е проектирала, доставила и изградила фотоволтаичната инсталация.

Енергийната ефективност и ниският въглероден отпечатък са в центъра на бизнес политиката на търговската верига METRO. Новата фотоволтаична система е поредната стъпка в тази посока, която МЕТРО предприема. МЕТРО България прилага глобалната стратегия за устойчивост на компанията в своята дейност. Сред тях е замяната на вредните фреони с безопасния въглероден диоксид като хладилен агент. През 2018 и 2019 г., само за магазините МЕТРО София 1 и МЕТРО Русе, компанията инвестира над 6.5 милиона лева за последно поколение хладилни системи, работещи изцяло с природно неутрални газове.

Магазините на компанията използват системи за улавяне на остатъчна топлина, отделена от хладилните инсталации, за да я използват за затопляне на вода за битови нужди и отопление на помещенията, а енергоспестяващите им  витрини работят с до 30% по-малък разход на електричество.

На територията на магазина на METRO  в Благоевград са инсталирани и две зарядни станции за електромобили, като те е позволяват колите да бъдат зареждани изцяло със зелена енергия, произведена от фотоволтаичната система. METRO, в партньорство с най-голямата мрежа от зарядни станции в България и региона Eldrive, изгражда на паркингите на търговските си обекти зарядни станции за електромобили. Към момента има инсталирани 18 зарядни точки на територията на странната, като предстои да започне инсталирането на зарядни станции и на търговските обекти на METRO в Румъния.

МЕТРО България е верига магазини за търговия на едро, с уникален b2b формат, ориентирана изключително към професионални клиенти от малкия и среден бизнес (юридически лица и независими предприемачи),  отличаваща се с богатия си асортимент и професионалната насоченост на продуктите и услугите си. Днес 11-те магазина на МЕТРО в страната осигуряват на над 400 000 бизнес клиенти достъп до най-широк професионален асортимент от търговски решения за техния бизнес – повече от 40 000 хранителни и нехранителни продукти от България и света, под един покрив, с гарантирана проследимост и високо качество, на конкурентна цена.

Соларпро Холдинг АД e една от водещите компании в сектора на възобновяемата енергия в Източна Европа. Компанията има  12 години опит на пазара и над 300 служители. Дружеството предлага широка гама от интелигентни енергийни системи и решения в повече от 6 държави. С повече от 700 MW инсталирана мощност и 150 фотоволтаични централи в експлоатация, Соларпро Холдинг притежава значителен опит в проектирането, изграждането, експлоатацията и поддръжката на мрежови, автономни и хибридни фотоволтаични централи.

Коментари към новината

Още новини от Бизнес