Благоевградчани протестираха срещу мръсния въздух, кметът Томов им обеща мониторинг на биотец"Рубин"

снимки Пирин нюз
снимки Пирин нюз

Благоевградчани с маски на лицата и плакати с текстове:“Искаме чист въздух“, „Къде са зелените“ протестираха срещу мръсния въздух в града. Благоевград е в челните три места на най-замърсените градове от финни прахови частици през зимата. А конкретно хората се вдигнаха на бунт и срещу комин на биотец“Рубин“ в Благоевград,който бълва непрекъснато мръсен дим и сажди. Години наред се писаха  писма до всякакви институции, но проверките им показваха,че всичко е наред и няма нарушения. Жоителите,които обаче живеят в този район са на мнение,че проверките не отговарят на истината и се вдигнаха на протест.

Разбунтувалите се първо направиха шествие по улиците, а после скандираха под прозорците на новия градоначалник на Благоевград Румен Томов. Той слезе при протестиращите и разговаря с тях. Те го питаха какви мерки ще вземе. А той отговори,че ще постави една станция до предприятието, която ще стои там месеци наред и ще замерва въздуха. Според него само така собственика ще се дисциплинира. И поздрави гражданите,че протестират и воюват за правата си.

А те попитаха още къде са „зелените“ организации. „Където има милиони да броят костенурки или таралежи те са там, а където трябва да защитават правата на гражданите ги няма, защото няма парички, каза организатора на протеста Сергей Лазаров.

Протестиращите обещаха на кмета, че ако не се вземат мерки и няма резултат от техните искания да се направи цялостна проверка на биотец Рубин, то отново ще излязат на улицата.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество