Новият бюджет на община Гоце Делчев-балансиран, ще има пари за инфраструктура и социални дейности

Новият бюджет на община Гоце Делчев-балансиран, ще има пари за инфраструктура и социални дейности

33 842 000 лева е бюджетът за 2020 година на община Гоце Делчев, съобщи на общественото обсъждане кметът Владимир Москов. 22 772 000 са държавните приходи, които са за издръжка на учебните и детски заведения, за социалните услуги, читалища и музей. Планираните постъпления като местни приходи са 11 700 000 лева, уточни финансовият директор Йорданка Ендрева. Тези средства за издръжка на детската ясла, поддръжка на ВиК мрежата, озеленяване, осветление, пенсионерски клубове, домашен социален патронаж и други местни дейности. В капиталовата програма на общината са предвидени 4 103 864 лева.

Започва вторият етап от напълното обновяване на ДГ „Слънце“, при който детското заведение ще бъде газифицирано. В единственото учебно заведение в общината, където отоплението е все още на дърва, училището в село Мосомище, проблемът ще бъде решен с преминаване на пелети, като за тази цел средства са предвидени, уточни директорът на строителната дирекция инж. Петър Мутафчиев. Уточнени са улиците в най-големите села в общината – Брезница и Мосомище, чието обновяване ще започне в края на месец януари, допълни още той. Средства има предвидени и за изграждане на резервоар  за питейната вода над село Лъжница.

Това са само част от дейностите предвидени за тази година, стана ясно на общественото обсъждане. Дълъг е списъкът с проекти с европейско и трансгранично финансиране, включени в индикативния разчет на средства от ЕС. Като най-мащабният  от тях е основния ремонт на Дома на културата в град Гоце Делчев, за който са осигурени 5 милиона лева.

Коментари към новината

Още новини от Общество