Кметът на Благоевград сезира прокуратурата за огромни,необосновани плащания за фестивала Франкофоли

Кметът на Благоевград сезира прокуратурата за огромни,необосновани плащания за фестивала Франкофоли

„Ще сезираме прокуратурата  за направените разходи по фестивала "Франкофоли" през миналата година. Ще бъде закрита и дейността на общинската фирма „Благоевград фест”, която  органазираше фестивала. Това съобщи кметът на Благоевград Румен Томов.  Според него и финансовия зам.кмет на общината, общинското дружество е ползвано ,за да се заобиколи закона за обществените поръчки и са направени странни и необосновани разходи.

По основен договор с френското дружество фестивалът трябвало да струва общо 460 000 лева, но при направената ревизия и проверка  се оказва,че харчовете са набъбнали.

Например, един път са платени 100 хиляди лева хонорари на френските изпълнители Моранди  и Дан Балан, а после са платени още 70 хиляди лева от общинската фирма. А парите е трябвало да бъдат платени от френските партньори, каза финансовия зам.кмет Ясен Попвасилев.

За сцена, осветление и озвучаване били похарчени допълнително 410 000 лева, а от Мвинистерството на културата отпуснали за това перо 40 000 лева. Допълнително за организация от отдел Култура” са платени още 83 988 лева.

Освен това Попвасилев разкри и още, че  общинската фирма „Благоевград инвест” също е получила  150 000 лева от тези 410 000 лева пак за дейност озвучаване.

Това са недопустими разходи, имаме подозрения за още една общинска фирма, че е ползвана като пощенска кутия, жалко ,че така е опорочена идеята за хубавия иначе фестивал, каза още зам.-кметът по финансите.

Коментари към новината

Още новини от Общество