Ученичка от Банско спечели Национален конкурс за есе посветено на Вапцаров

Ученичка от Банско спечели Национален конкурс за есе посветено на Вапцаров

Дванадесетокласничката Дана Мицина спечели първо място на  Национален конкурс, посветен на Никола Вапцаров. В организираното от училище  „Никола Вапцаров“ гр. Монтана и РУО Монтана съревнование, със свои творби участваха 144 ученици от цялата страна. В категория 11/12 клас, Дана Мицина печели категорично първото място с есе на тема „За него - Живота - направил бих всичко“.

Тази награда не е първа за талантливото момиче от Банско. Тя е изкушена от литературата и всяка година участва в различни конкурси за писане на есе. Още в девети глас печели голямата награда в конкурс, която я отвежда в   Европейския парламент в Брюксел, следват дипломи и грамоти. Не винаги стига до призови места, но това не я отказва да участва в литературни конкурси, поощрявана и напътствана от учителката си от Разлог г-жа Крънчева.

„Никола Вапцаров е достоен български поет и мога да кажа, че е сред моите любими. Неговото творчество е уникално и докосващо душата. Но интересът ми към него е още по-голям, защото той е от моя роден град - Банско. Затова, когато видях, че темата на есето е цитат от стихотворение на Вапцаров, веднага си казах, че трябва да участвам и да представя по достоен начин моя виден съгражданин. Приканвам учениците да не се притесняват, а да се включват в такива конкурси и да мерят сили, защото можем!", споделя Дана.

Коментари към новината

Още новини от Общество