КПКОНПИ установи конфликт на интереси на главния архитект на Благоевград

КПКОНПИ установи конфликт на интереси на главния архитект на Благоевград

КПКОНПИ установи конфликт на интереси на главния архитект на Благоевград Васил Тинчев.

Тинчев е наказан заради упражняване на правомощия по служба - издаване на разрешения за строеж, в свой и в частен интерес, на свързани с него лица. Закононарушението е по член 58 ЗПКОНПИ.

Заради това  на главния архитект са наложени и две глоби от по 5000 лева.

Съгласно закона, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. След образуване на производството, Комисията изисква и получава необходимата информация и документи и се произнася с мотивирано писмено решение в срок до два месеца който може да бъде удължен еднократно до 30 дни.

Решението подлежи на обжалване или протест по реда на АПК, като установяването на конфликт на интереси с влязло в сила такова решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго.

Главният архитект на Благоевград бе уволнен от предишния кмет Атанас Камбитов и даден на прокурор. Според Камбитов работата на архитекта е породила обоснование съмнение у него,че той е нарушавал законите заради лична полза. Административният съд в Благоевград обаче възстанови на работа  Тинчев.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество