Социалистите от Благоевград почетоха загиналите партизани край Лисия

Социалистите от Благоевград почетоха загиналите партизани край Лисия

Общинският съвет на БСП Благоевград отбеляза 76 години от сражението при местността „Лисия”, при което загиват 13 партизани от Горноджумайския отряд "Никола Калъпчиев" в антифашистката борба през 1944 година. Гост на събитието бе Цветелина Пенкова, която е най – младият евродепутат от БСП, както и общинският съветник от групата на „БСП за България“ в Благоевград Иван Станчев.

„Българската история е пазителка на нашите дела, свидетел на миналото, пример за настоящето и предупреждение за бъдещето. Тези, които не познават миналото, не могат да разбера истинския смисъл на настоящето и целите на бъдещето.“- с тези думи се обърна председателят на БСП Благоевград – Любен Милев към десетките социалисти събрали се край местността Лисия.

Милев припомни как започва славната, но и трагична история на младите момчета и момичета, намерили своята смърт в местност при селата Дренково и Лисия. Той разказа, че походът към безсмъртието започва през месец октомври на далечната 1943 година, когато 13 партизани преминават на десния бряг на река Струма, за да повдигнат духа и да окуражат населението от Влахина и Лещенската планина. Но този поход приключва на 29 януари 1944 година, когато в неравен бой с жандармерията падат убити командирът на отряда Арсо Пандурски, Веса Бараковска, Ванюша Валчук, Анка Поповска, Стою Филипов, Стоимен Календерски, Борис Захов, Стефка Филипова, Асен Чаушки и други партизани.

„Днес, когато ние от БСП сме единствената опозиция на сегашното корумпирано държавно управление, единствената партия, която е единна и целеустремена към управлението на страната, повече от всякога имаме нужда да съберем духовната енергия от това свято място. Имаме нужда да вървим напред към по – добро бъдеще на България!“ – с тези думи заключи своето слово председателят на БСП Любен Милев.

Коментари към новината

Още новини от Политика