Европейският парламент гласува- само едно зарядно за всички мобилни телефони

Европейският парламент гласува-  само едно зарядно за всички мобилни телефони

Европейският парламент гласува резолюция, която призовава Европейската комисия най-късно до юли да представи задължителни правила за единно зарядно устройство за всички мобилни телефони в ЕС.

Евродепутатите смятат, че е налице „спешна необходимост от регулаторни действия” за намаляване на електрическите и електронните отпадъци и за предоставяне на възможност на потребителите да правят устойчив избор. Резолюцията бе приета с 582 гласа „за”, 40 „против” и 37 „въздържал се”.

Европарламентът призовава Европейската комисия да приеме преди юли 2020 г. делегиран акт в Директивата за радиосъоръженията или, ако е необходимо, да представи нова законодателна мярка преди тази дата.

Без да възпрепятства иновациите, ЕК следва да гарантира, че ще бъде извършван „редовен преглед на законодателната рамка за общо зарядно устройство, предвид техническия напредък”.

В резолюцията се подчертава важността на научните изследвания и иновациите за подобряване на съществуващите технологии и създаването на нови.

Освен това се призовава еврокомисията да предприеме мерки за гарантиране на съвместимостта на различните безжични зарядни устройства с различни мобилни устройства, да обмисли предлагането на законодателни инициативи за увеличаване на количеството събрани и рециклирани кабели и зарядни устройства в държавите-членки на ЕС, да гарантира, че потребителите няма да бъдат задължени да купуват нови зарядни с всяко ново мобилно устройство

В световен мащаб се изпърлят около 50 милиона тона електронни отпадъци годишно, което представлява средно повече от 6 кг на човек. През 2016 г. в Европа са били изхвърлени 12,3 милиона тона електронни отпадъци, което е средно по 16,6 кг на човек. Краткият жизнен цикъл на някои устройства води до повече електронни отпадъци, подчертават евродепутатите.Vesti.bg.

 

Коментари към новината

Още новини от Бизнес