Кметът Румен Томов даде заден ход по казуса“депото за отпадъци“, за три месеца общината хвърли ненужни над 1 млн.лева

Кметът Румен Томов даде заден ход по казуса депото за отпадъци , за три месеца общината хвърли ненужни над 1 млн.лева

Кметът на Благоевград Румен Томов претърпя провал по казуса „депо за отпадъци“, след като се заинати да подпише договор с избрания оператор и три месеца се обясняваше как   фирма „Биострой“ ще бъде оборудвана с техника за 1 млн.лева и тя ще оперира на депото.  

Заради отказа си да подпише договор с избраната фирма, която е избрана преди да стане кмет, останалите общини Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево, както и Благоевград всъщност изпаднаха в тупик. Те трябваше да се бъркат дълбоко в джоба, тоест на данъкоплатеца, за да се извозва боклука кой до Разлог, кой до Костинброд, кой където намери,защото модерното депо в Благоевград не работи.

Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконно решението на Румен Томов да прекрати процедурата за възлагане на открита обществена поръчка за избор на оператор за експлоатация и стопанисване на новото депо. То трябва да обслужва 5 общини – Благоевград, Симитли, Кочериново, Бобошево и Рила. Комисията връща на градоначалника преписката за продължаване на процедурата, като той трябва да спази дадените му указания. Освен това Община Благоевград трябва да плати на жалбоподателя ДЗЗД „Регионално депо- Благоевград 2019” направените разноски в размер на 4700 лева. Пред Община Благоевград останаха два варианта – да обжалва пред Върховния административен съд решението на КЗК или да сключи договор с фирмата-победител.

Разбрал, че няма смисъл да обжлва днес следобяд Томов  проведе Общо събрание на “Регионално сдружение за управление на отпадъците – Благоевград“, на което присъстваха кметовете на 5-те общини, членове на сдружението, както следва:

Инж. Румен Томов, Кмет на Община Благоевград;

Апостол Апостолов, Кмет на Община Симитли;

Георги Кабзималски, Кмет на Община Рила;

Иван Минков, Кмет на Община Кочериново;

Крум Маринов, Кмет на Община Бобошево.

На заседанието присъства представител на областния управител на област Благоевград.

Общото събрание на „Регионално сдружение за управлениe на отпадъците – Благоевград” взе решение с което предлага Кметът на Община Благоевград да не обжалва Решението на Комисията за защита на конкуренцията. След влизането му в сила да премине към продължаване на откритата процедура и сключване на договор с избрания изпълнител ДЗЗД „Регионално депо – Благоевград 2019 г.

Това написа пиара на Румен Томов за провелата се среща.

И по този повод реакцията на бившия кмет Атанас Камбитов не закъсня.

И сега каква стана тя?! Както написах в пост преди повече от месец, процедурата по избор на оператор за депото, която проведох е абсолютно законна и изцяло в интерес на Общината, потвърдено от решението на КЗК.
Заповедта за спиране и отказът да се подпише договор с избрания оператор от сегашния кмет е абсолютно незаконосъобразна и в ущърб на Общината, пак потвърдено от КЗК.
Преди месеци той, най-вероятно от незнание, а може би воден от други подбуди (това е работа на Прокуратурата), подведе колегите от другите общини, по-точно ги излъга. След това три месеца лъга всички - лъга на пресконференции, пред местни и национални медии, и днес ни лук ял, ни лук мирисал, под мотото: „Аз съм Законът, КЗК нищо не разбира, но защото сме притиснати от времето…“ (Еврика) реши да подпише договора, пак услужливо криейки се зад гърбовете на колегите си. Защото такова решение на Сдружението не е необходимо. За този, който не разбира ще кажа - възложител по процедурата е единствено и само Община Благоевград, респективно кметът, по две причини - депото е на територията на община Благоевград и комплексното разрешително е издадено на Община Благоевград. Само че това еднолично негово решение за спиране струва на Благоевград до момента над 1 150 000 лева.
❗️❗️❗️
Много скоро ще отговаряте за тези хвърлени на вятъра пари! Продължавайте да замервате благоевградчани с хвърчащи фактури и факти извадени от контекста , от предишното управление. Евтини на брашното, скъпи на триците. На лъжата краката са къси!

Това написа Камбитов във фейсбук профила си.

Така поне Благоевград се спаси от криза с боклука.

Коментари към новината

Още новини от Общество