Бурна сесия в Сандански заради градския парк

Бурна сесия в Сандански заради градския парк

Бурна сесия имаше в Сандански, в който хората са чувствителни на тема градския парк.

Затова е след близо три часа разгорещени дебати гласуването на новия план на парк “Свети Врач” се отложи с месец.

Кметът Атанас Стоянов увери всички, че никой няма намерение да застроява или да прави каквито и да било строителни дейности. Докато аз съм кмет, виза няма да бъде издадена в общината, каза той.

 Дебатите започнаха първо консултантите, работили по изготвянето на плана.

 „Идеята на община Сандански е паркът да остане такъв, какъвто е бил след 1912 г., и да продължи и като статут на национален парк. Аз съм убеден, че тук, в тази зала, няма човек, който да иска застрояване в парка и не трябва да се допуска в бъдеще. Очаквам градивен дебат и проектантите да отговарят на вашите въпроси и да ни убедят, че така изготвеният нов план трябва да бъде гласуван и одобрен”, каза кметът Ат. Стоянов. „Следваме и продължаваме процедурата за нов Подробен устройствен план на парк “Свети Врач” от 2016 г., когато е прието да бъде изготвен такъв. Възложена е процедурата на “Ковачев архитект” ООД на два етапа. Първият етап е предварителен план и вторият окончателен”, заяви градоначалникът.

 „Границите се запазват от 1991 г., като не се допуска застрояване. Парк “Свети Врач” е част от културното наследство на България. Да вложим и усилията на обществеността, за  да се запази един бисер на града ви и да продължи да съществува като културна ценност. Във ваши ръце е планът да бъде одобрен и да не оставяме парк “Свети Врач” като разграден двор”, заяви консултантът Ковачев.

 

Консултантите и кметът увериха ,че с  новия план се прекратяват нечистоплътните интереси в бъдеще от частници. В него не се предвижда ново застрояване.

Истината е,че само изготвянето на план ще защити парковата зона от застрояване.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Общество