Благоевградските театрали протестираха срещу върнат от съда директор,Христо Мутафчиев ги подкрепи

Благоевградските театрали протестираха срещу върнат от съда директор,Христо Мутафчиев ги подкрепи

Благоевградските театрали обявиха едночасово гражданско неподчинение пред сградата на театъра, като протеста им е насочен срещу върнат от съда директор.

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев дойде в Благоевград ,за да подкрепи колегите си.

Актьорите настояват министъра на културата да не връща за директор Александър Галперин, а да остави досегашната им ръководителка  Маргарита Мачева.

„Тя стабилизира театъра, който беше изпаднал в тежко финансово състояние, затова протестираме и даваме знак към министерството на културата, каза Мутафчиев.

Галперин бе уволнен  дисциплинарно за редица нарушения, но съда се произнесе,че няма доказателства и определи той да бъде възстановен на поста директор. Решението на ВКС е окончателно.

Делото за незаконно уволнение бе заведено от Александър Галперин в края на 2018 година в Районен съд – Благоевград, след като със заповед на министъра на културата му е било наложено наказание "дисциплинарно уволнение" за извършени общо 9 нарушения на трудовата дисциплина за периода 2017-та до 2018 година.

Актьорите от благоевградския театър  не искат и да чуват за връщането на Галперин.

"Убедени сме, че всяка една промяна в ръководството ще доведе до значителни финансови и творчески загуби. Настоящият временно изпълняващ длъжността директор Маргарита Мачева да остане на поста си. В противен случай, ние сме в готовност за предприемане на стачни действия", категорични са театралите.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество