33 са новите случаи на коронавирус за денонощие,276 са общо болните до момента

33 са новите случаи на коронавирус за денонощие,276 са общо болните до момента

За последните 24 часа има 33 нови случая на коронавирус в България. От тях 12 са установени през нощта. Така заразените от началото на епидемията в страната стават 276.

Това съобщи на редовния брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Той подчерта, че през нощта не се взимат нови проби, а лабораториите обработват вече направените такива.

Болни вече има в Кърдажли и Хасково. Нови трима заразени са регистрирани в Бургас. Това са жена на 22 години, която е била в Англия и две деца, съответно на 8 и на 3 години, които са били контактни със заболял лекар. Детето на 3 години е най-младият регистриран заразен в България.

В Пловдив има 4 случая. В София също има 4 нови случая, всичките в Инфекциозна болница. В Кюстендил се е разболял мъж на 57 години.

"Обмисляме идеята ако има един болен в семейство, цялото да бъде поставено под карантина", посочи проф. Мутафчийски.

Разработени са препоръки за освобождаване на болни, които не са изчистени от вируса, но са в добро общо състояние. Те ще престояват 21 дена под домашна карантина и после ще бъдат тествани.

Проф. Мутафчийски отчете, че броят на леглата, на които могат да се лекуват инфекциозно болни е увеличен десетократно до 7473, от които тези с респиратори са 1347. До този момент са направени 6454 теста, включително и повторните.

"Младата възраст не е гаранция, че не боледуваме, напротив боледуват с всички симптоми", подчерта проф. Мутафчийски.

"Намираме се в началото на епидемията, но сме категорично нагоре, от три дена се катерим с по 10-14% увеличаване на заболеваемостта", отчете началникът на Националния оперативен щаб.

 

Коментари към новината

Още новини от Здраве