Президентът Румен Радев в Благоевград: Трябва всеобхватно да се тества населението за коронавирус

Президентът Румен Радев в Благоевград:  Трябва всеобхватно да се тества населението за коронавирус

„Наложените мерки трябва да се спазват, но продължителното им прилагане води риск да се нанесат  тежки поражения.  Затова трябва да се постави ясна национална цел, възможно най-бързо ,но управляемо и безопасно  да се върнем към някакъв относително нормален ритъм на живот, да се възстанови свободата на движение на хора и стоки, но безопасно. Това обаче изисква разширяване на борбата с коронавируса и адекватни ресурси,за да имаме информация какво точно се случва в страната. Сега такава информация нямаме.  Това налага да се правят всеобхватни тестове. Трябва таргетиране на различните социални и рискови групи.  Не може да се взимат адекватни мерки на фона на 4 хиляди изследвания , при население 7 милиона.  Това заяви в Благоевград президентът Румен Радев, който участва в заседание на Кризисния щаб на общината.

Според Радев, не  можем да  спечелим  войната с тази зараза  единствено с налагане на ограничения ,глоби, страх.

„Затова трябва по-бързо да излезем от сферата на догадките,на масовите ограничения и обществената парализа.  И да разширим обхвата на тестовете, да получим ясна информация за всички региона и да прилагаме прицелна стратегия. Само така ще можем да излезем от този блокаж на държавата. Ами ако продължава дълго, ние така ли ще останем, трябва да мислим как да излезем и да преодолеем икономическата и социалната катастрофа, каза още Радев.

Според него набелязаните икономически мерки не са убедителни и не предлагат реална помощ, а заем.

Относно взимането на заем от правителството, Радев заяви:

„Всяка година ни увещават, че имаме резерви,всяка година се харчат милиарди от така наречения излишък без никакви правила. Кризата показва, че хазната е празна. И трябва заем. И този път трябва да сме много внимателни  този заем да се харчи при строг обществен контрол., за да не стане така парите пак да потънат.“

По отношение на комуникацията с министър –председателя Бойко Борисов , президента каза:

От моя страна няма конфронтация, ветото което наложих коригира опасни  разпоредби в закона, който даже депутатите на ГЕРБ  осъзнаха и приеха.

Време е и министър-председателя да се смири и да приеме  истината, както го направиха и собствените му депутати.

Сега не е време за сърдити пози и за емоционални вълнения.

 

Президентът обясни,че  е тестван за коронавирус само един път и е отрицателен. „Не мога да си позволя лукса при положение ,че няма тестове, да се тествам всеки ден. Всеки решава сам,  много българси искат, но не могат,каза още Радев.

 

 

 

Коментари към новината

Още новини от Общество