Среднощен извънреден брифинг на Щаба стресна и нервира хората

Среднощен извънреден брифинг на Щаба стресна и нервира хората

Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов и проф. Христомир Брънзов, директор на НИМХ, дадоха извънреден брифинг снощи  в Министерския съвет.

Нощното събиране стресна хората и ги изплаши сериозно. А поводът бе ,както те самите съобщиха- множество слухове в социалните мрежи за евентуална опасност, надвиснала над България във връзка с пожара, който гори от една седмица в Украйна в областта на Чернобилската атомна електроцентрала. И слуховете, че заради промяната на времето - североизточен вятър и валежи - че това би заплашило здравето на хората в България, каза началникът на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски.

Всеки ден наблюдаваме радиационната обстановка и в момента тя е в рамките на нормата, обяви главен комисар Николай Николов.

Николов уточни, че пожарът вече е погасен.

Главен комисар Николай Николов: Стойностите на радиационния гама фон, измерен от националната автоматизирана система за мониторинг и постовете за радиационно наблюдение и оповестяване, са в нормалните за страната граници. А именно - 0,08 до 0,40 микросиверта за час.

Постовете за наблюдение на радиационната обстановка са разположени на територията на цялата страна - 29 станции. Към тях се включват още десетки точки.

Наблюдаваме ситуацията и сме във връзка с нашите колеги от Молдова, Украйна и Румъния, каза още той.

Главен комисар Николай Николов: Знаем какво става - няма никаква опасност към момента.

Проф. Христомир Брънзов заяви, че въздушният пренос е от Украйна към България, но системата показва, че няма да има никакви промени в естествения радиационен фон. Това, което ще пристигне с въздушните маси е толкова малко, че не може да бъде отчетено.

Тези уточнения можеше или по-рано да се съобщат или да изчакат до сутринта, защото хората съвсем психясаха.

 

Коментари към новината

Още новини от Политика