Зарядно на телефон е предизвикало пожара в старческия дом в Благоевград/СНИМКИ/

Зарядно на телефон е предизвикало пожара в старческия дом в Благоевград/СНИМКИ/

Пожар избухна в старческия дом в кв.Струмско в Благоевград,в който има мъж с положителна проба за Ковид-19. За късмет няма пострадали,само един от обитателите има леки обгаряния по ръцете,защото се е опитал да гаси.

 Пожарната е реагирала бързо и огнеборците без да се притесняват,че има зараза са се втурнали да гасаят. Огъня е овладян много бързо и затова щетите са минимални-една стая обгоряла и коридор. Това дава възможност старческия дом да остане използваем и обитателите да се върнат след пълна дезинфекция.

Установи се,че огъня е тръгнал от повредено зарядно устройство на мобилен телефон в стая на третия етаж. Мъжът, който е бил в стаята е видял пожара и опитал да гаси с голи ръце, но не е успял. Той е настанен в болница.

Пожарникарите,персонала и  появили се доброволци от квартала са извадили всички 120 обитатели на дома. Хората бяха невредими, но притеснени. На място пристигна кмета Румен Томов, областния управител Бисер Михайлов, шефа на РЗИ-Благоевград Калоян Калоянов, а от столицата бързо дойде и главен комисар Николай Николов.

Той обясни,че 12-те пожарникари ще бъдат поставени под карантина след акцията.

Те ще останат за 4 дни в пожарната, след което ще бъдат тествани, така ще бъдат спокойни техните семейства, каза главен комисар Николов.

Заразеният 78-годишен мъж също бе изкаран на двора, той бе изолиран. Мъжът е добре и няма симптоми, но е настанен в отделна стая в дома, която има и самостоятелен вход. Кметът обясни,че хората ще бъдат хранени и обслужвани на двора, докато се дезинфекцира сградата.

Утре екипи на РЗИ ще продължат да правят тестове за Ковид-19, остават още 40 човека от които да се вземат проби. До момента само един обитател има заразен, останалите са отрицателни.

Коментари към новината

Още новини от Общество