Отварят детските градини и ясли на 22 май

Отварят детските градини и ясли на 22 май

Отварят детските градини на 22 май, обяви здравният министър Кирил Ананиев на брифинг в Министерски съвет. "Това ще стане при ясни противоепидемични мерки. Кметовете трябва да създадат организация по откриването на яслите и градините и тяхното функциониране. "Не препоръчваме родителите да пускат децата си, най-добрата среда е вкъщи, опасността не е отминала", заяви образователният министър Красимир Вълчев. 

Градоначалниците ще имат крайната дума по всички условия, които трябва да се осигурят, за да се гарантира животът и здравето на малките. Първият ден ще се измерва температурата на детето с живачен терометър, а родителите ще подпишат декларация, с която заявяват, че са запознати с мерките, които трябва да се спазват и рисковете от присъствието на детето в заведението. Посещението няма да е задължително, а това няма да е обвързано със социалните помощи.

Вълчев каза още, че очаква частните детски градини да отворят в петък. А общините имат срок да решат до 1 юни дали ще отварят детските градини. Голяма част от занятията следва да се провеждат на открито, каза още Вълчев. Той сподели, че се очаква децата в групите да бъдат около 10, като за София се предполага, че те могат да бъдат между 12 и 18. Ако се получи образуване на голяма група, ще се извършва реорганизация. "Не може да се осигури дистанция в групите. Ще се осигури такава между групите и учителите, но не и в самата група. Учителите ще имат маски и шлемове“, обясни още Вълчев. Предвижда се дезинфекция на детските площадки, дворните пространства и вътре в сградата с най-добрите дезинфектанти.

"Ако се установи заразяване, ще се действа по същия начин, както с други заболявания като например варицелата", заяви главният държавен здравен инспектор - доц. д-р, д.м. Ангел Кунчев.

Ананиев допълни, че предвиждат извадково тестване на персонала.

По думите на Вълчев след проведената анкета резултатите показват, че 38% от родителите са готови да пуснат децата си веднага да посещават детските градини и ясли, но 30% се колебаят. По-голямата част от детските градини се очаква да отворят следващата седмица, а групите да са със средна посещаемост. 

"Във Франция се споменава за 70 затворени училища заради заразата, след като отвориха отново, за детски градини и ясли няма установени", добави ген. - майор Венцислав Мутафчийски.

На въпрос какви мерки ще се вземат ако се установи заразяване с коронавирус в някоя детска градина, д-р Ангел Кунчев отговори, че карантината се установява по принцип и досега в градините и яслите, ако има морбили, скарлатина,така че и сега ще се действа по същия начин. "Там, където има отделни групи, където децата са по-големи, се поставя под карантина групата само. Но ако са по-малки децата, ще се поставя под карантина цялата градина. Ние нямаме притеснения за децата и здравето им, имаме повече притеснения за персонала, който работи там, защото децата могат да пренесат инфекция", добави Кунчев.

Здравният министър уточни, че ще направят тестване на 1000 души от персонала, за да проследят тенденцията в заболеваемостта от коронавирус.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество