Каракачанов: Ние нямаме претенция за името към Македония

снимка Пирин нюз
снимка Пирин нюз

„Ние претенции към името на Република Македония нямаме, имаме претенции да не се преиначава историята и да се преследват хората с българско самосъзнание в Македония, това заяви министъра на отбраната Красимир Каракачанов в присъствието на колежката си от Македония Радмила Шекеринска.

Илинденска Македония е едно от възможните имена за Македония, което е било обсъждано вчера между лидерите на Македония и Гърция.

Илинденска Македония съм чул, също и Вардарска, Северна, добави още  министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

„Всяка позитивна среща по тази тема се приема в Македония с оптимизъм.Надяваме се да завърши успешно процесът и разговорите за името с Гърция, още е рано да се прогнозира,но когато премиерите се разбират и когато те търсят решение и го искат,много по-лесно е до него да се стигне, сега се въздържаме от коментари за конкретно име, за да не пречим на преговорите, така коментира военния министър на Македония Радмила Шекеринска разговорите в София между премиерите  Заев и Ципрас.Тя каза още,че вчерашната среща дава шанс да се намери решение до края на юни месец.

Македония ще направи всичко възможно и  всички реформи ,за да получи дата за отпочване на преговори за членство в ЕС.“Ние не очакваме до година-две да станем членове, но очакваме да започнем преговорите, каза Шекеринска.

Само за една година Македония се промени от държава, в която насилието влияеше върху политиката, в държава която вече е позитивен пример на Балканите.

И Каракачанов похвали Македония и правителството на Заев, което според него е свършило десет пъти повече работа ,отколкото правителството на Груевски за 10 години по отношение на евроинтеграцията на Македония.

България подкрепя всички страни от Западните Балкани за интреграция в ЕС и НАТО,но най-готова е Македония,каза още Каракачанов.

 

 

 

Коментари към новината

Още новини от Политика