Доспат-новото огнище на Ковид-19, работнички пили аналгин,за да не ги хване термометър на работен вход

Това е цехът за играчки
Това е цехът за играчки

Фабриката за детски играчки в Доспат  се превърна в огнище на Ковид-19 след като се оказа,че 51 работника са дали положителни проби за Ковид-19. Това стана ясно от изявление на шефа на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева.

Кметът на Доспат Емил Радев, пък разказа,че подочул за тарикатска схема -   работнички от Сърница ,които са имали температура  пиели аналгин, за да  преминат  през входната проверка с термометър на предприятието. Жените са криели ,че са болни неясно по какви причини. Едни казват, че се срамували, а други че ги е било страх да не загубят работата си.  Заразените са предимно от Сърница, Любча, Доспат и Барутин. А общо във фабриката, която прави играчки за шоколадови яйца са 220 дуиши. Взети са проби от всички, които работят,а предприятието временно ще бъде затворено.

 "Фабриката, която се намира на наша територия, е извън Доспат и мога да кажа, че там се спазва доста добра дисциплина и хигиена. И мисля, че всичко това се е получило от Сърница, каза още кметът на Доспат

 33 са вече заразените с Covid-19 в община Сърница. Само за изминалото денонощие са регистрирани нови 17 случая. Повечето заразени работят в предприятие за производство на играчки в Доспат. Положителни проби са дали и хора, които не работят във фабриката, но са имали контакти с работещи от там.

Кметът на Сърница Неби Бозов отново призова съгражданите си да спазват социалната дистанция и личната хигиена. Той обясни, че в социалните мрежи са се появили призиви за неспазване на мерките срещу разпространението на COVID-19. 

Общинският кризисен щаб в Сърница  засега реши да не се предприемат нови по-строги мерки, като пълна карантина на града. Смятат, че това ще създаде паника сред населението.Засега хората от Сърница са сравнително спокойни.

Започна и  раздаването на пенсиите при затегнат контрол. Повечето институции работят само с фронт-офис.  Строителните фирми, които подновяват инфраструктура в общината, вече са изтеглили своите работници за две седмици.

Коментари към новината

Още новини от Здраве