Търговци от Кърналовската борса се разбунтуваха срещу нова наредба

Търговци от Кърналовската борса се разбунтуваха срещу нова наредба

Около стотина търговци на зеленчуци от Кърналовската борса протестираха срещу нова наредба , която според тях ги обрича на фалит.

Според новата наредба на БАБХ търговците на зеленчуци трябва да плащат за сертификат за пестициди. Издаването на този документ струва  420 лева ,които се плащат за  изследване на проба от всяка нова партида с плодове и зеленчуци, а резултатите се бавят между 4 и 7 работни дни, тъй като има само две лаборатории в страната – в София и в Пловдив. Ние нямаме нищо против изследванието, но първо то трябва да е по-евтино и второ да става в рамките на ден, казаха протестиращите.Те предлагат още да се въведат мобилни лаборатории, които да правят изследванията на място, на борсите. Защото сега по тази наредба, докато излязат резултатите , стоката стои заключена и се разваля, а това ни води към фалит, заявиха още протестиращите и нарекоха наредбата абсурдна.

Търговците казват още,че  не им се признават европейски сертификати за пестициди, издадени в Гърция за плодовете и зеленчуците, внесени от там и пак се правят нови.

Производителите трябва да плащат тази сума за всеки артикул, който произвеждат и то при всяка нова беритба, която се счита за отделна партида, гласи наредбата.

 

Коментари към новината

Още новини от Бизнес