Полиция заварди пътя при ГКПП-Кулата, търговци на зеленчуци излязох на протест срещу наредба на БАБХ

Полиция заварди пътя при  ГКПП-Кулата, търговци на зеленчуци излязох на протест срещу наредба на БАБХ

Около 50 –на търговци и собственици на складове на плодове и зеленчуци  протестираха на ГКПП-Кулата срещу нова наредба на БАБХ , която според тях ги обрича на фалит.

Протестът се проведе под засилена полицейска охрана, за да няма опити за блокиране на граничния път. Това е втори протест за търговците на зеленчуци.

Те обясниха,че според новата наредба на БАБХ търговците на зеленчуци трябва да плащат за сертификат за пестициди. Издаването на този документ струва  420 лева ,които се плащат за  изследване на проба от всяка нова партида с плодове и зеленчуци.

Резултатите се бавят между 4 и 7 работни дни, а докато се чака продукцията се разваля.

„Ние нямаме нищо против изследването, но първо то трябва да е по-евтино и второ да става в рамките на ден, казаха протестиращите.Те предлагат  да се въведат мобилни лаборатории, които да правят изследванията на място, на борсите. Защото сега по тази наредба, докато излязат резултатите , стоката стои заключена и се разваля, а това ни води към фалит, заявиха още протестиращите и нарекоха наредбата абсурдна.

Търговците казват още,че  не им се признават европейски сертификати за пестициди, издадени в Гърция за плодовете и зеленчуците, внесени от там и пак се правят нови.

Производителите трябва да плащат тази сума за всеки артикул, който произвеждат и то при всяка нова беритба, която се счита за отделна партида, гласи наредбата. Това означава,че ако един вносител внесе над 20 различни артикула ще трябва да плаща за всеки по отделно по 420 лева, което ги натоварва финансово.

Директорът на ОДБХ – Благоевград д-р Михаил Бащавелов  също дойде на протеста. Той обясни на търговците, че  от 10 юни има промени в наредбата и вече се признават  признават всички сертификати от европейски страни. Той уточни, че изследването вече може да се прави във всички лаборатории в България, освен двете, които са били разрешени първоначално-София и Пловдив.

„90% от колите, които минават са със сертификати от страните, които идват е те се признават. Българския производител се изследва постоянно, прави се мониторинг по време на вегетация, както и на готовата продукция“, допълни той.

Въпреки това търговците на плодове и зеленчуци останаха недоволни от отговорите и настояват   за намаляване на  таксите за лабораторни изследвания , както и съкращаване на срока. Те заявиха,че ще  оспорват заповедта на БАБХ  във Върховния административен съд .

 

Коментари към новината

Още новини от Общество