Румен Радев: Търговците в Кресна ще останат без препитание заради магистралата, трябва да се мисли за тях

Румен Радев: Търговците в Кресна ще останат без препитание заради магистралата, трябва да се мисли за тях

Кризата доказа колко е вярна тезата за финансова децентрализация на общините. Това е теза, която повдигам от началото на своя мандат, тя не е нова,  има стратегия за децентрализацията и тя не се изпълнява повече от 10 години, това каза президентът Румен Радев при визитата си в община Кресна, която е част от неговата двудневна обиколка в Югозападна България.

Радев заяви,че има заделени средства, те са милиарди, поне така се обявява,но няма административен капацитет, тези средства да достигнат до най-нуждаещите се. А ако има финансова децентрализация, то общините  ще имат по-голям ресурс,защото те най-добре знаят къде да се насочат тези средства. А сега общините са недофинансирани и всички имат сериозни проблеми, а ръководствата са оставени сами да се справят.   

Според него най-тежко ще се усети икономическата криза у нас  през есента.

Тогава ще лъсне и истинската безработица.След разговор с кмета на община Кресна Николай Георгиев, президента заяви:

„Ето тук в Кресна хората се радват,че ще мине магистралата, но тук  има 48 фирми,малки търговски обекти. Тези хора ще останат без работа заради магистралата, семействата им остават без препитание, те какво ще правят. Трябва да се намерят механизми тези хора да имат перспектива за друг бизнес, да им се даде алтернатива. Нека на магистралата да се направят площадки, където тези хора да могат да изградят търговски обекти. И те да са с предимство ,за да продават своята продукция.Трябва да има и зеленчукова борса, но трябва освен продажба да се мисли и за преработване на зеленчукова и животинска продукция,за да има по-голяма добавена стойност,каза още Радев.

Той бе посрещна в общината от кмета и владиката Серафим. За рождения си ден получи подарък плакет и торта.

По този повод Радев обясни,че най-големия му подарък е срещата с младите хора. Радев ще отпразнува празника си в Сандански ,със съпругата си, а на следващия ден ще посети общините Петрич и Сандански, като ще разгледа и античния град Хераклея Синтика.

Коментари към новината

Още новини от Политика