Заради обилния дъжд скална маса се срути в новостроящия се тунел“Железница" и затрупа 3-ма работници-ОБЗОР-СНИМКИ

Заради обилния дъжд скална маса се срути в новостроящия се тунел Железница и затрупа 3-ма работници-ОБЗОР-СНИМКИ

Срутване на скала маса, която затрупа трима работника на новостроящия се тунел“Железница“ от АМ „СТрума“ край Симитли вдигна на крак правителство и институции днес.

Тежкият инцидент стана около 10,30 часа в левия ръкав от южната страна на тунела. По време на копаене се е откъснала от тавана скална маса, която е потрупала трима работника. Вътре са били четирима, но единият е останал незасегнат.

За късмет и тримата пострадали са живи. За броени минути на място пристигат пет линейки, пожарни, полиция, инспекция по труда, дори доброволци се появили с желание да помагат, ако се наложи. При изключително добра организация бяха извадени пострадалите трима работника и транспортирани в МБАЛ-Благоевград.

  Единият пострадал е 46-годишният Георги Филипов, той е с травма на корема, направен му е скенер, но няма обезпокоителни данни за нещо сериозно, каза директорът на болницата в Благоевград д-р Огнян Митев. Филипов е началник смяна, той е в хирургия.

Вторият ранен е  Спас Димов,  настанен в реанимация. Мъжът има 3 счупени ребра, контузии на белия дроб и пневмоторакс. Състоянието му не е животозастрашаващо и е адекватен", каза още шефа на благоевградската болница.

Третият работник е настанен в частната болница Пулс, той е със счупени крайници.

 31-годишният Спас Димов е от дупнишкото село Бистрица.

Пред болницата притеснен стоеше  кметът на с. Бистрица Кирил Огненски, който се оказа чичо на пострадалия.Той разказа, че Спас работи за фирмата, изграждаща тунела от няколко месеца. Баща е на три деца.  

Премиерът Борисов се отби през благоевградската болница на път за мястото на инцидента. Там му докладваха какво е състоянието на ранените , а Борисов се разпореди двамата по-тежко ранени да бъдат подготвени и транспортирани в столицата. Заедно с премиерът  бе и ген.Мутафчийски, шеф на Националния оперативен щаб и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

 

„Не подценявам болниците в Благоевград, но ген.Мутафчийски предложи да ги транспортираме за столицата. Важното е,че са живи. Срутването е станало по случайност, заради обилните дъждове, каза Борисов, след като огледа мястото на инцидента.

Премиерът обясни,че вследствие на дъждовете се е откъртила скална маса, самата геология там е била сложна. Министър Аврамова пък добави, че проверяващите не са констатирали нарушения при работните дейности.

Обектът е много сложен, грандиозен, голям, това обяснете на българите, то ако беше лесно комунистите отдавна да са го направили, каза още Борисов.Той успокои работниците от обекта, каза че няма опасност за живота на колегите им и Мутафчийско лично във ВМА ще ги обгрижва.

Инцидентът е станал някъде на около 600 метра навътре. Върху работниците са се изсипали около 10-12 тона скална маса или 5-6 кубика общо. Техните колеги са реагирали много бързо и са ги извадили.

Работата на обекта ще продължи, само за 24 часа в района на инидента ще се спре, за да си свършат органите на реда и прокуратурата огледите и работата.

В тунела преди време бяха поставени две икони, това впечатли Борисов и той каза,че дори и те са помогнали да не се стигне до голямо нещастие.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Общество