Оперативният областен щаб за борба с коронавирус в Пиринско се събра, вижте какво решиха

Оперативният областен щаб за борба с коронавирус в Пиринско се събра, вижте какво решиха

Днес, в Областна администрация Благоевград се проведе заседание на Областен оперативен щаб за борба с коронавирус, на който се обсъди готовността на болниците за лечение на пациенти с COVID-19. Обсъдена бе организация, която да осигури лечението на пациенти с коронавирус, но и да не застраши нормалното функциониране на здравната система, към настоящия момент няма основание за паника.

Директорът на РЗИ Благоевград представи справка, относно заболеваемостта от COVID-19 в област Благоевград:

·         209 са потвърдените случаи с коронавирус в областта;

·         179 са на домашно лечение;

·         139 са излекуваните случаи на COVID-19;

·         20 са хоспитализирани;

·         2 са в интензивното;

·         8 са починалите от началото на епидемията в област Благоевград

Д-р Калоян Калоянов представи и информация относно справка на интензивните легла в областта към 01 юли 2020 г. те са 58 бр., като от тях са заети 21бр. (36%), свободни 37; вътрешни легла 192 бр. от тях 84 заети и 108 свободни; инфекциозни легла 65 бр. от тях 17 са заети, 48 бр. са свободни; пневмо-фтизиатрични  легла са общо 35 бр., от тях заети 13 бр., свободни 22 бр. В допълнение д-р Манчева уточни че няма място за паника и в сравнение с останалите области Благоевградска област е добре, да не се обръща внимание на медийни изявления, в които се твърди, че положението в областта преминава в дифузно разпространение на коронавируса.

По време на заседанието бяха гласувани и две предложения едното отправено от  д-р Калоянов, което бе подложено на гласуване. Предложението гласи, че при увеличен брой на заразени с коронавирус и запълване капацитета на всички инфекциозни отделения в областта, всички болни с доказан COVID-19 да се насочат към вътрешните отделения на здравните заведения при спазване на всички противоепидемични мерки и с необходимия медицински персонал. Второто предложение, което бе гласувано и прието единодушно без въздържали се бе отправено от д-р Михайлов – подготовка и стиковане между изпращащи и приемащи здравни заведения на пациенти с COVID-19, като между здравните заведения предварително се е състоял разговор за приемане на пациента, д-р Калоянов уточни, че в срок до 07.07.2020 г. РЗИ Благоевград ще предостави нужните контакти до всички здравни заведения.

Заседанието се проведе при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Областният управител призовава към спазване на дистанция, дисциплина, дезинфекция  и носене на предпазни маски в закрити пространства.​

Коментари към новината

Още новини от Здраве