Гърция затваря границите си с България за 3 дни

снимки Пирин Нюз
снимки Пирин Нюз

Гърция затваря границата си за български туристи. До 6:00 ч. сутринта в сряда Кулата-Промахонас - единственият граничен пункт, който обслужва трафика по земя към южната ни съседка (не само за българи, но и за румънци и други пътуващи), няма да пропуска преминаващи без сериозна причина. 

От 15 юли страната ще приема туристи от България само с PSR- тест, направен в сертифицирана лаборатория поне 72 маса преди пътуването.

Остaва изискването влизащите да подават задължителна декларация (Passenger Locator Form (PLF), съдържаща информация къде ще отседнат и други лични данни. Тя трябва да бъде попълнена онлайн на https://travel.gov.gr/#/ най-малко 24 часа преди да пресекат границата, а на влизане да се покаже QR кодът, удостоверяващ попълнена и приета декларация.

Днес все още могат да преминат по старите правила тези, които вече са получили QR код. Тази сутрин на Кулата дори се образува опашка. Няколко часа по-късно обаче от официалния сайт с протоколите за пътуване изчезна опцията за влизане с автомобил или автобус, т.е. в следващите дни границата няма да може да се преминава изобщо. Тази опция ще бъде активна отново в 0:01 ч. на 14 юли.

Към момента Гърция пропуска туристи по въздух и море, които тества избирателно на международните летища и пристанища. 

На 5 юли южната ни съседка затвори напълно границата си за туристи от Сърбия, където също коронавирусът е изпуснат от контрол. Сърби не се допускат дори след PCR тест. 

Коментари към новината

Още новини от Свят