Протестър се оплака от полицейско насилие, назначиха проверка

Протестър се оплака от полицейско насилие, назначиха проверка

Протестър от Благоевград се оплака,че е бил ударен в стомаха от полицай. Това е Николай Кутанов, един от неформалните лидери на протестите в Благоевград. Той няма медицинско свидетелство за наранявания, нито пък има свидетели на боя.

Въпреки това подаде жалба, а директорът на ОД МВР - Благоевград назначи служебна проверка, която трябва да изясни употребена ли е неправомерно физическа сила към гражданин от страна на униформен служител.

Според Кутанов инцидента е станал в неделната вечер след като се прибирал от протеста в Кресна.

Колата му била  спряна край Симитли за проверка.

"Първо ме обискираха, а след това ми обясниха, че много съм философствал и ще си имам проблеми. След това един от униформените ме удари в корема", разказа  пострадалият младеж.  Той призна,че няма видими наранявания и реално обвинението е дума срещу дума.

Според него това било акция на отмъщение от полицията, защото по-рано през деня, когато правили блокада на главния път край Благоевград той се опитал да влезе в диалог с един от полицаите от кордона, който изтласка от пътя протестиращите и ги накара да минат зад мантинелата.

 "Ти ще умреш ли за България, бе? Защо ни пречиш, ние воюваме и за вашите права,плащаме ти смешната заплата, защо ни пречиш?- с тези въпроси засипа Кутанов един от полицаите, който стоя безмълвно през цялото време и не реагира.

Кутанов сега твърди, че сред униформените, които са го спрели за проверка е бил въпросният полицай ,който му казал да внимава,че ще има проблеми, а друг негов колега го ударил в корема.

Проверката ще изясни има ли посегателство или не.

В неделя над 5 часа протестиращите се опитваха да блокират главния път водещ към Гърция или магистралата. Буквално играха на криеница с униформените, но не успяха да затворят шосето за движение. Затова вечерта част от благоевградските протестиращи заминали с автомобили за Кресна. Там с местните, които са подкрепяни от червения кмет Николай Георгиев, организираха флашмоб и чрез пресичане на пешеходна пътека успяха да спрат за час и половина движението на Е-79. Вследствие на това се натрупа колона от 4 км. Полицията успя чрез кордони да изтласка пешеходците и да спре акцията. Сблъсъци не е имало.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество