Учени разгадаха откъде идват мегалитите на Стоунхендж

Учени разгадаха откъде идват мегалитите на Стоунхендж

Учени са разрешили отдавнашна загадка за Стоунхендж, определяйки откъде произлизат повечето мегалити, съставляващи известния паметник в Уилтшър, Англия, благодарение на образци, съхранявани в САЩ десетилетия наред, предаде Ройтерс.
Геохимически тестове показват, че 50 от 52-та гигантски камъка, известни като сарсени, имат общ произход и идват от Уест Уудс на около 25 километра от мястото на строителството.

Сарсените достигат на височина от седем до девет метра и тежат няколко десетки тона. Учени от университета в Брайтън са приложили нова техника в изучаването им. Специалистите първо са установили химическия състав на скалите с помощта на рентгенов апарат. Оказало се, че съставът им е 99 процента силициев диоксид, с незначителни примеси от други елементи.

Поради сходството в състава на повечето камъни учените стигат до заключението, че те са добивани от един и същи източник. Основни образци (керн), взети през 1958 г., се оказват от голяма полза за изследването. Работници, които възстановяват паметника, ги взимат със себе си като сувенир, но след няколко десетилетия решават да ги върнат на учените.

Образците са изследвани с помощта на масспектрометър, което позволява получаване на по-точни данни. Получените отпечатъци са сравнени с 20 възможни места на произход. Най-близко сходство е открито с кариерата Уест Уудс, Уилтшър.

Предишни проучвания показват, че по-малките "сини камъни" на Стоунхендж са донесени от Уелс, от находище на около 200 километра западно от мястото. Учените стигат до извода, че както гигантските сарсени, така и "сините камъни", са докарани на строителната площадка приблизително по едно и също време (около 2500 г. пр.н.е.). 

Коментари към новината

Още новини от Любопитно