Полицията разтури палатковите лагери

Полицията разтури палатковите лагери

Палатковите лагери в София вече ги няма. В 4,30 ч полицията пристъпи към тяхното премахване.

 СДВР дава извънреден брифинг. Физическа сила е използвана само срещу едно лице на Орлов мост.

 „Тази сутрин на територията на столицата беше проведена специализирана полицейска операция за възстановяване на пътното движение и обществения ред на трите кръстовища в София, на които бяха разположени, палатки, тенти и други вещи“, посочи Тони Тодоров, заместник-началник на Отдел „Охранителна полиция“ в СДВР.

„От началото на протестите подчертахме, че тези протести не са заявени в Столична община и са нерегламентирани. Тук имаме акт на гражданско неподчинение. Вчера на база на ежедневен анализ беше взето решение да се предприемат действия по възстановяване на обществения ред и движението на 3-те кръстовища. За тази цел служители на СДВР пристъпихме с действия на тези места и чрез високоговорящи устройства разпоредихме на присъстващите да освободят пътното платно и да преместят всички намиращи се там предмети“, посочи той.

„Бяха направени много записи от присъстващите и от камери на СДВР. Физическа сила беше използваха само срещу едно лице на Орлов мост, което категорично отказа. Тази физическа сила беше в рамките на нашите правомощия. Няма претенции от страна на лицето. Задържани са 12 лица, 8 от тях са в 1 РУ за неизпълнение на полицейски разпореждания – отказали са категорично да напуснат, както и 3 лица са задържани за установяване на самоличността им. На тези, които не са изпълнили разпорежданията, ще бъдат съставени актове и ще бъдат освободени“, допълни той.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество