Пороен дъжд „удави“ Благоевград

снимки БГНЕС
снимки БГНЕС

Пороен дъжд буквално наводни Благоевград. Силната буря донесе и градушка. Дъждът наводни десетки мазета, улици, магазини, паркинги се превърнаха в езера.

 Коли останаха във водата насред улиците.

Така   цъфнаха и огромните проблеми в града- липсата на нова и модерна канализация. Масово се строят нови кооперации, цели нови квартали, които се заустват в старата канализация.

Кметовете години наред подминават проблема, липсата на Водна асоциация лиши от евросредства целия регион. А сега пари за мащабна подмяна няма.

Хората масово днес псуваха и търсиха причините.  

А ето и мнението на инж.Стоянов за проблема:

Не сте прави да критикувате сега! За сегашните ситуации са виновни , преди всичко , Кметовете и техните екипи, както и съответните Общински съвети, с техните структори, преди всичко екипи и съответните специалисти в отделните комисии и най вече, чии интереси се защитават и какво се случи за последните преходни години? Сега , задайте си въпроса, колко метра канализационни съоражения са подменени и реконструирани, за да отговорят на съвременното строителство, което кипи усилено , от 1990 година до сега, нови големи кооперации , на мястото на еднофамилните жилища. Колко са вече новите потребители, които са присъединени, към старите канализационни системи, новите брой отводнителни дъждоприемници.

Дават се разрешителни за жилищно строителство, изменят се нежилищни площи в жилищни и други такива, а някой замислил ли се, дали уличните канализации, могат да поемат, повърхностните води и битовите такива, като те са оразмерени и проектирани, съответно изпълнени за друго време и резерва, който могат да осигурят , отдавна е изчерпан.за това са виновни всички,Кметове, Общ. Съвети , с техните комисии, по ТСУ и не знам още какви си! Ще попитам, Кой застрои дерето , в участъка между : ул Прилеп и ул. Дрангов? Сега водите , вместо да се отводнителни в корегираното по 14-ти полк, от 2003 година и си текат по улица Прилеп и достигат до пазара по съседните улици. Виновени са екипите от Масева та до Камбитов и кой узакони , построените , в коритото на дерето Жил. Сгради и остави водите, дъждовни и други повърхностни, да текат по улицата? Виновен е екипа Причкапов и Паскалев! Такова е положението и по улица Трети Март. Там всичките води , от новопостроеният квартал, Баларбаши са заустени в старата градска канализация и затова при дъжд какализацията става напорна остават изливания по пътя от шахтите. Има малки промени, в квартал Еленово и с изграждането на нов ВиК по бул. Вворов и къ кв. Струмско, както и ул Марица, по времето на Камбитов 1 и 2 се решиха отчасти , отвеждането на повърхностните води, а така също и по времето на Паскалев-3 се направиха нови ВиК , в кв Грамада, , кв. Струмско и под болницата. Сега , поради липсата на Водната Асоциация , на 100% в Обл. Благоевград, на този етап , за Община Благоевград не може да се направи нито един метър инвестиция, от страна на МРРБ и фондовете от ЕС. Има виновни за създалата се ситуация и за това са виновни, преди всичко Кметовете на Общини , не влезли в здужението на Общините , към ВА под Председателството на Областния Управител. Така има виновни и Вие преценете , КОИ СА И КОЙ ЩЕ ПОЕМЕ ОТГОВОРНОСТА; Слаби Кметове и Общински Съвети, съставени от съветници по интереси. Областен Управител и служители към ВА!

 15 Август2020 Благоевград . инж. Ст. Стоянов

 

Коментари към новината

Още новини от Общество