Съдебният медик от Благоевград, рокер и музикант д-р Методи Гошев: Не прави това, което не искаш да ти направят на теб

Съдебният медик от Благоевград, рокер и музикант д-р Методи Гошев: Не прави това, което не искаш да ти направят на теб

Д-р Методи Юлиянов Гошев, дм, е роден на 20.07.1971 г. в гр. Благоевград. Завършва средното си образование през 1990 г. в Езикова гимназия „Акад. Л. Стоянов“ – Благоевград, профил „Английски език“. През есента на 1996 г. се дипломира като лекар в Медицински университет – София. По време на следването си работи като санитар и медицинска сестра в МБАЛ по неврология и психиатрия „Св. Наум“ – София. През 1997 г. отбива военната си служба. До 2004 г. развива бизнес дейности в областта на медицината. От 2005 г. до 2010 г. работи като съдебен лекар в отделение по съдебна медицина при МБАЛ – Благоевград. От 2009 г. е съдебен лекар в Клиника по съдебна медицина при УМБАЛ „Александровска” – София. От 2012 г. е асистент в Катедра по съдебна медицина и деонтология при Медицински факултет на Медицински университет – София, като през същата година придобива специалност „Съдебна медицина”. В периода 2013-2014 г. е член на Борда на директорите на МБАЛ – Благоевград АД. В периода 2014-2015 г. изпълнява длъжността главен административен лекар в Клиниката по съдебна медицина и деонтология при УМБАЛ „Александровска“ ЕАД. През 2016 г. защитава дисертационен труд на тема „Съдебномедицински аспекти на травматичните увреждания и причините за смърт при пътнотранспортни произшествия със съвременни леки автомобили и мотоциклети”, с научни ръководители проф. д-р Станислав Христов, дм, и доц. д-р Александър Александров, дм, и придобива ОНС „Доктор“. От 2016 г. е главен асистент в КСМД. Провежда практически упражнения и лекционни курсове с български и чуждестранни студенти по медицина и стоматология. Научните му интереси са предимно в сферата на транспортния травматизъм. От 2011 г. е сертифициран консултант, координатор и експлантатор по програма за тъканно донорство към „Тъканна банка ОстеоцентърБългария“. Членува в Balkan academy of forensic sciences, Асоциация на тъканните банки в България, Българско дружество по съдебна медицина и деонтология, Българско дружество по съдебна медицина, European association of tissue banks, Българско дружество по патология и Българското анатомично дружество. Владее английски и руски език.

Една необичайна среща на обяд. Не в клиниката по Съдебна медицина, където работи, а на чаша чай в градината. Трудно е да си представи човек как мъжът, който седна срещу мен, носи бяла престилка и лекува хора. Не защото не му приляга, а защото рокерското яке и свободолюбивият дух разваляха усещането за кабинетен медик или пък за лекар в операционната зала. И той се оказа точно такъв, различен лекар. Защото съдебните медици не са съвсем лекари, нито пък съвсем криминалисти. Време е да ви представя д-р Методи Гошев, съдебен лекар от Александровска болница.

Оказа се, че историята на д-р Гошев е достойна за роман. Роден е в Благоевград и там е израснал. Родът му обаче тръгва от земите на днешна Гърция, от Зарово.

„Там, на север, близо до Солун, където преди години е живяло българско население, е това място. По време на гоненията родът на дядо ми се заселва близо до Струмяни, в село Илинденци”. Разказва, че селото е уникално, защото е обградено отвсякъде с мраморни скали. „Представете си подобно на мелнишките села, но със скали от мрамор”. Хората, манталитетът и езикът им са специфични, едни такива топли и незабравими.

 Насочил се е към медицината

съвсем по детски, от приятели. Нито майка му, нито баща му са лекари. Най-добрият му приятел от ученическите години е искал да следва медицина и така се случила срещата с професията. „Това е най-сериозната професия – каза той. – Човек е удовлетворен от това, с което се занимава, а не от това какви пари му носи, защото парите никога не стигат, дори и на най-богатите”, допълва той.

Обяснява ми, че съдебната медицина

е институция, която се намира на междинно положение, между правораздаването и правоохраняването и медицината. „Ние никога не сме били съвсем лекари като лекарите и никога пък не сме били ченгета. Съдебните медици не лекуват хората – уточнява той. – Всяка друга медицинска специалност има директно отношение към човешкото здраве. Докато съдебният медик се ровичка в съдбите на хората, разгадавайки дали не е извършено евентуално престъпление, довело до смърт или до увреда на човека”.

Намеква, че често ги бъркат с патолозите,

а това е съвсем друга специалност. Към тази, която упражнява, се е насочил по много странен начин. След завършване на университета е заминал войник. Бил е 26-годишен младеж с диплома за лекар и със свито сърце да се сблъска челно с болестите на човека. Казармата преобръща възгледите му и го стоварва на полето на бизнеса. Минават 7-8 години, в които д-р Гошев се занимава с търговия. В този период той осъзнава, че не това е пътят, по който иска да върви, и така един ден се озовава в кабинета на директора на благоевградската болница с молба за започване на работа. „Оказа се, че има място в патологията и в съдебната медицина. Аз избрах съдебна медицина, защото това беше втората, най- интересна дисциплина от следването. Първата беше акушерство и гинекология”.

Още със самото започване открива

един неподозиран свят, който се оказва точното му място. Другата му голяма страст е моторът. Казва, че не е моторист, а рокер. В момента, в който се вижда с пари, си купува мотор. Вече е сменил пет, но никога не е имал два едновременно. „Отношенето към мотора е малко като към гадже. Не просто превозно средство. Нещата са доста по-лични”, казва той и обяснява, че животът му е бил щедър откъм среща и с нежния пол, но съдбовните не са били с жени, които е омагьосал с мотора. „Аз карам Cruiser. Карам Chopper. Това е мотор, който се кара бавно, защото е скъп и защото е красив. Звукът му е музика”.

А д-р Гошев определено има отношение

към музиката. На 12 години се научил да свири на китара. Занимавал се е сериозно с пеене. Посветил е години, за да работи с гласа си. Учил е оперно пеене. Споделя, че в годините на неуспешното бизнесменстване музиката го е поддържала жив. Само че загубва качеството на слуха си и това проваля певческата му кариера.

“Историята познава един глух музикант – Бетовен, но досега не сам чул някъде да има глух певец”. В момента пее в група „Алегорист”. Надява се до месец-два да станат видими за изкушените от рока. Освен в музиката д-р Гошев е влюбен и в природата. Сбъднал е мечтата си да се сдобие с къща на село и да може да й се радва. Шегува се, че се опитва да се прави и на пчелар. Допълва, че самостоятелно никога не се е занимавал с това. Много от пчелите му тази година са измрели и му е останал само един кошер. Надява се това лято да ги увеличи.

Има три деца- дъщеря на 25 години,
която живее и учи в Англия психология. Още една дъщеря на 16 и син на 14 години. Казва, че все още не са избрали каква ще е професията им, но много би се радвал някой от тях да запише медицина. Казва, че няма девиз, но винаги се сеща за думите: „Не прави това, което не искаш на теб да направят”. Открил е тази идея и в професията си. Да прави добро, а не да вреди. Казва, че много страда, ако неволно навреди някому или пък ако случайно остави усещането у другиго, че го е ощетил. Зарича се да достигне годините на покойния си дядо Методи и дори да ги надмине.

Назаем от: clinica.bg

Коментари към новината

Още новини от Общество