Кметът на Разлог: Изграждането на паметника на Неофит Рилски се базира на над 30 исторически документа

Кметът на Разлог: Изграждането на паметника на Неофит Рилски се базира на над 30 исторически документа

Днес почитаме една знакова историческа личност, патриарха на българските учители и книжовници – Неофит Рилски. Почитаме го не само с думи, а и с един прекрасен монумент, чието изграждане бе изцяло финансирано от Община Разлог, а реализацията му е дело на скулптора – Асен Ботев,съобщава община Разлог.

Неофит Рилски е сред онези дейци на Българското възраждане, които ни поразяват с всеобхватните си интереси, с безкрайното си трудолюбие и себеотрицание, с високата си нравственост и безкомпромисност. Той е личност, която отдава на високо благородна цел умствените и творческите си сили в продължение на близо седемдесет години.

Кметът инж. Красимир Герчев заедно с Магда Първанова – кмет на село Баня прерязаха на лентата и откриха мраморния барелеф. На откриването бяха представени факти от живота на Неофит Рилски, според които Неофит Рилски е роден в село Баня, а след осемгодишнатата му възраст, оставайки сирак без баща заминава с майка си за град Банско, където тя се задомява втори път за отец поп Петър Бенин.

Венци и цветя бяха поднесени от инж. Красимир Герчев - кмет на Община Разлог, Магда Първанова – кмет на село Баня, Маргарита Рачева – председател на НЧ "Просвета -1908" с. Баня, Христина Манова – директор на Исторически музей гр. Разлог, Велина Кулина – секретар на Народно Читалище - Разлог "15 септември 1903-1909 г.". На откриването присъстваха и десетки жители, дошли да поднесат цветя пред новооткрития паметник. Председателят на църковното настоятелство на Разложка Епархия – отец Янко Русков отслужи молебен за здраве на живите, и заупокойна молитва в памет на отец Неофит Рилски. За доброто настроение се погрижиха Детска певческа група „Пиринска фантазия“ с ръководител Яна Добрева и Женска фолклорна група с ръководител Николай Левенов.

„Ние сме длъжници на жителите на село Баня, тъй като повече от 16 години се забави този процес. Изграждането на паметника е позовано на над 30 исторически документа, и с този акт е уважено искането на инициативен комитет,но благодарение на Община Разлог и работата на скулптора – Асен Ботев , паметника вече е факт.“ – коментира инж. Красимир Герчев

Коментари към новината

Още новини от Общество