Окончателно, в Благоевград ще има избори за нов кмет

Окончателно, в Благоевград ще има избори за нов кмет

В Благоевград ще има избори за нов кмет. Това е вече окончателно решение след като днес Конституционният съд се произнесе по казуса с кмета на града Румен Томов.

Решението е, че се отхвърля искането на тричленен състав на Върховния административен съд и на 63-ма народни представители да се установи дали отстраняването на Румен Томов от поста кмет на Благоевград е противоконституционно.

Днес съдиите постановиха единодушно, че градоначалникът е отстранен законно. 

Румен Томов не е изпълнил нито едно от трите изисквания на член 41, ал.3 от ЗМСМА. В едномесечен срок от обявяването на изборния резултат градоначалникът не е спазил законовите изисквания - не е заличил своя фирма и не е уведомил нито Общинската избирателна комисия, нито Общинския съвет. Затова по-рано ОИК прекрати пълномощията му.

ВАС обаче спря производството до произнасянето на Конституционния съд.

До съдебната сага се стигна след сигнал на бившия градоначалник Атанас Камбитов до ОИК-Благоевград, в който той сезира, че Томов не е  заличил свое търговско дружество и не е уведомил за това ОИК и ОбС. 

Кметът Томов няколко пъти коментира,че адвокатка на която поверил изготвянето на документацията около фирмите е пропуснала заличаването на фирма, която никога не е работила.

Коментари към новината

Още новини от Общество