Кмет с присъда управлява село

Кмет с присъда управлява село

Кметът на кресненското село Сливница има влязла в сила присъда,но въпреки това управлява, а Общинската избирателна комисия отказва да прекрати правомощията му .

 На свое заседание, председателствано от Росица Петличка и секретарят на ОИК Симеон Тодоров, е откано детронране на управника Йордан Дончев, избран от ГЕРБ.

В сайта на на Избирателната комисия съобщават, че не е налице основание за прекратяване пълномощията на Йордан Стоянов Дончев – кмет на село Сливница, тъй като получените документи не са изпратени до ОИК – Кресна от компетентен орган и не съдържат заверен от съда препис от влязла в сила присъда във връзка с чл. 42, ал. 1, т. 4 от Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Дни по-късно комисията отново се събира и реши да изиска официално документите.

Дончев е осъден с решение на Окръжен съд - Благоевград по наказателното дело срещу него за документна измама. Наказан е с 9 месеца лишаване от свобода условно. Лишен е също в продължение на две години да заема ръководен пост.

Дончев е заверявал нотариални декларация на местни жители за прехвърляне на партидите им по допълнителното задължително осигуряване от един пенсионен фонд към друг.

Решението на Общинската избирателна комисия е отлагане във времето,то е неизбежно.

Коментари към новината

Още новини от Общество