В Благоевград затягат контрола по заведенията, забраниха наргилетата

В Благоевград затягат контрола по заведенията, забраниха наргилетата

В Благоевград стартират масови проверки по заведения, кафенета, барове, кина и ресторантите, за да се види колко се спазват мерките за дезинфекция за Ковид-19.

Истината е,че масово в кафенетата неглижират дезинфекцията,масите не се обработват при сядането на нов клиент, сервитьорите са без маски и ръкавици,както и барманите.

Не се спазва вече дистанцията на масите. В кварталните магазини също никой не следи за ползване на маски.

Със своя заповед кмета на Благоевград забрани напълно предлагането на наргилета в заведенията, тъй като едно се ползва повече от един човек и така лесно се предава заразата. Забраниха се и свижданията в болниците.

Достъпът до институциите също е силно ограничен , обслужват се гражданите само на изнесени гишета.

До сега контролът бе сведен до минимум, разчиташе на дисциплината на гражданите, но от новата седмица стартират масови проверки и налагане на санкции, казаха от общината.

Благоевградска област е на трето място по-брой новозаразени за денонощие от Ковид-19. Кметовете започнаха сами по места да определят мерките. В Белица вече първа седмица не се правят сватби и кръщенета, по заповед на кмета Радослав Ревански.

Навсякъде по болниците в региона не достигат медицински кадри, а болните се увеличават. В Сандански е затворена хирургията, в Благоевград в МБАЛ ще се  открива трето Ковид-отделение.  Повишение на заразените има по селата, където пък съвсем е занижен контрола, а жителите трудно се убеждават да носят маски и да спазват хигиена и дистанция, коментират селските управници.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Общество