Банско отчете добър летен сезон и се надява на добра зима

Банско отчете добър летен сезон и се надява на добра зима

На фона на пандемията Банско отчете добър летен сезон. О от общината съобщиха, че

47 605 са туристите, които са посетили Банско в периода от 1-ви юни до 1-ви октомври. За четирите месеца – юни, юли, август и септември, най-много са нашите сънародници, които са над 91% от гостите на планинската община.

Българите, гостували в града под Тодорка, са 43 551. Далеч назад и на второ място са румънските туристи- 995. 415 са израелците, които са предпочели да отдъхват в Банско през летния сезон. 

Справката показва, че има голям отлив на руснаци, англичани и поляци. Само  149 руснаци са пристигнали в курорта за времето от 1-ви юни до 1-ви октомври. Туристите от Великобритания са 145, от Полша са 144. Много малко са и гостите от най-близките до Банско наши съседки – от Северна Македония туристите са 111, а от Гърция – 106.

 От юли месец започва ръст на гостите, през август тенденцията нагоре продължава. Това се запазва и през септември, когато броят на туристите е почти равен на тези през 2019 година.

„Летният сезон бе добър на фона на ситуацията в цялата страна заради коронавируса. Надяваме се, че ще имаме един приличен зиме сезон, макар да сме наясно, че всичко се променя много динамично,коментира цифрите кметът Иван Кадев.

То обясни,че бранша е готов да приеме туристи в условията на пандемия. Ще започне масова кампания за разясняване на мерките срещу Ковид в Банско.

 Строги мерки срещу COVID-19 ще има и в самата ски зона в Пирин планина. Концесионерът е осигурил необходимата техника, за да се дезинфекцират кабинките след всеки турист като това ще става автоматично при отварянето на вратите. На касите също са взети мерки да няма струпване. Но сезонът е непредвидим, банскалии се надяват на добра зима.

 

Коментари към новината

Още новини от Туризъм